“Fiets kopen?” vroeg een zwerver aan mijn toenmalige huisgenoot D. op een zomerse dag in 2002. Mijn huisgenoot had geen zin meer om elke week een fiets te moeten kopen en deze een week later weer te moeten ‘verliezen’, voelde misschien ergens ook wel dat fietsen kopen van zwervers niet helemaal oké was, en bovendien was het tijdperk begonnen dat politieagenten zich als zwerver vermomden om zo onschuldige fietslozen op de bon te slingeren wegens ongeoorloofd fietsenkopen.

Dus wat deed D.? Hij haalde geld uit zijn broekzak. De zwerver mocht de fiets houden, maar D. wilde alleen weten welke fietsen de zwerver uitkoos om te stelen, waarom hij juist deze fietsen uitkoos en hoe hij dat precies deed. D. verwetenschappelijkte zijn onderzoek en aan de hand van meerdere ‘interviews’ met zwervers, kon hij met enige zekerheid ons (zijn huisgenoten) vertellen hoe we het eigenaarschap over onze fiets in de toekomst konden verzekeren

Dit was in de zomer van 2002 en sindsdien zijn mijn fietsen een natuurlijke dood gestorven die ik van dichtbij heb mogen meemaken. Ik had geen seconde willen missen hoe het frame van mijn witgeverfde omafiets plotseling doormidden brak tijdens een tochtje door de Utrechtse Vogelenbuurt.

Hoe kiest een dief jouw fiets wel/niet uit?

(Het ligt redelijk voor de hand, maar ik noem het toch maar even)

1. Jouw fiets heeft minder sloten dan de fietsen daarnaast.

2. Jouw fiets staat niet aan iets vast
Dan kan je fiets dus makkelijk meegenomen worden naar een obscuur steegje, waar de dief meer tijd heeft om na te denken hoe hij jouw fiets gaat openbreken, plus hij heeft ook meer tijd om dit daadwerkelijk te gaan doen, zonder dat mensen het opmerken.

3. Jouw fiets heeft twee of meer dezelfde sloten.
Als je slot 1 met een tang kan openkrijgen, dan is dat tweede slot slechts een kleine moeite.

4. Jouw fiets is een barrel of heeft geen persoonlijkheid.
Een fiets die jij zelf bijna niet eens kan vinden in de fietsenrekken tussen al haar broers en zussen is gemakkelijker door te verkopen dan een wit met roze racefiets van achthonderd euro.

5. Jouw fiets staat aan de voorband vast aan een rek
De dief hoeft dus alleen maar de schroefjes van jouw voorwiel los te halen en heeft een fiets zonder voorwiel. Hoeft hij alleen nog even op zoek naar een fiets waarvan het voorwiel niet vaststaat. (Dit is uiteraard van toepassing op de iets gehaaidere fietsendief).

6. Je hebt cheapass kutsloten om je fiets zitten.
Living on the edge…

Hoe voorkom je dat jouw fiets wordt uitgekozen?

(Want als iemand per se jouw fiets wil, dan valt daar niets aan te voorkomen. Het enige wat je kan doen, is het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om jouw fiets te jatten).

1. Zet je fiets altijd vast aan iets. ALTIJD!

De dief moet dan ter plekke je sloten gaan openknippen, zagen, of breken, wat natuurlijk minder aantrekkelijk is, dan dat iemand jouw fiets even dat obscure steegje in kan nemen.

Doe je slot door je voorwiel, frame en dus een lantaarnpaal, fietsrek, oid. Dan kan je band tevens niet van je fiets afgejat worden, of je fiets niet van je band afgejat worden.

2. Zorg voor twee verschillende sloten.

Slot 1: het liefs een gehard stalen kettingslot met discusslot.

Let vooral ook op het slot zelf. Het schijnt dat een discusslot moeilijker open te krijgen is dan een hangslot, want bij die laatste kan je het slof zelf als hefboom gebruiken. (Is ergens ook wel logisch).

Slot 2: iets van een AXA-slot. Ik heb hem nog vastzitten aan mijn fiets, zoals op de foto te zien is, (waar hij eigenlijk hoort), maar volgens D. werkt het het best als je dat slot los om je achterwiel doet (dat deed ik ook bij mijn vorige fiets). Zo kan iemand die je slot open wil breken de fiets niet als hefboom gebruiken.  (Volgens de Fietsersbond moet je wel een nieuwer ringslot hebben, want de oudere zijn een “lachertje” voor dieven om open te krijgen)

Door twee verschillende sloten te gebruiken, moet de dief dus meerder methoden (en tools) gebruiken om jouw sloten open te krijgen. Is te veel gedoe. En dus pakt hij/zij (al verdenk ik de eerste) liever die fiets naast de jouwe, die met een tang gewoon *KNIP* ik één keer onteigend is.

Fietssloten-2
Het is waarschijnlijk te danken aan mijn ringslot dat mijn fietsen nog in mijn bezit zijn, want volgens de Fietsersbond is dit pantserslot zelfs zonder gereedschap makkelijk open te breken. Toch maar even een nieuw slot halen…

Tot slot: kijk eerst ff bij het fietsendepot van de gemeente waar jij woont. Volgens mij is de gemeente nog de grootste ‘fietsendief’. Voor iets van 15 euro kan je je fiets weer op komen halen.

Zie ook:

N.B. Mocht jij mijn tips opgevolgd hebben en toch het slachtoffer worden van fietsontvreemding: misschien dat “zo wordt jouw fiets nooit meer gejat” een beetje ambitieus was om te zeggen. Misschien beter: hoe verklein je de kans dat jouw fiets wordt gejat. Desalniettemin hoop ik dat de relatie tussen jou en je fiets nu duurzamer van aard wordt.