Op halfbejaarde leeftijd weer hockeyen

“Een flats? Wat is dat dan?” vroeg ik aan een vriend toen hij me het een en ander over hockey aan het uitleggen was. Ik grinnikte en vroeg hem of dat een bestaand woord was. Eh, ja dus. 

Hij probeerde me al een tijdje enthousiast te krijgen voor deze mooie sport en dat lukte hem uiteindelijk ook. Maar na ruim 15 jaar geen hockeystick aangeraakt te hebben, bleek er veel veranderd. Volgens mij bestond de flats nog helemaal niet halverwege de jaren 90.

Stond ik bovendien ooit nog als (zeer tijdelijke) keeper met bamboe beenbeschemers de snerpende pijn te incasseren die een bal tegen mijn schoen veroorzaakte omdat de riempjes van de beschermers niet goed sloten, nu zag ik keepers in blits kunststofgear voorbij komen. (Overigens was en ben ik geen keeper, laat dat even duidelijk zijn)

Mijn hockeyteam, ergens halverwege de jaren 90
Mijn hockeyteam, ergens halverwege de jaren 90

Nam ik vroeger als links- of rechtsachter de bal nog uit vanaf de zijlijn, na lang gekeken te hebben wie er vrijstonden, nu werd ik uitgelachen tijdens een wedstrijdje bedrijfshockey, omdat ik zo traag was met het uitnemen van de bal. “Gewoon lopen!” werd er grinnikend geroepen. Lopen? Wist ik veel… (Ik wist trouwens ook niet dat een beschaafd rokje tot net boven de knie (ik citeer vriend E) “echt niet meer kan”. Blijkbaar is dat veel te lang en moet je bil net niet te zien zijn—ik word echt oud).

En iemand waagde het nog om me te zeggen dat ik niet met de bolle kant van de stick mag slaan. En of ik wel weet welke hand waar moet. Ja, zo erg is het ook weer niet.

Maar hoe dan ook, na één hockeytraining was ik verkocht. De flats en backhandflats moet ik nog even onder controle krijgen—net zoals de gewone slag, het passeren van een tegenstander, verdedigen, eigenlijk alles trouwens. Vanaf mei 2013 zal ik als bijna 30-er dan ook de functie van Oma bij Dames 2 van de BMHV vervullen. 


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 responses to “Op halfbejaarde leeftijd weer hockeyen”

 1. Joyce Avatar
  Joyce

  Hebben ze je al verteld dat buitenspel niet meer bestaat..? En heb je al shoot-outs geoefend? Als je je teveel oma gaat voelen, ben je van harte welkom in ons veteranenteam; daar ben je de jongste! 😉

  1. Annemarie Avatar

   Dat van buitenspel heb ik ook pas kort geleden geleerd 😉 Enne shoot-outs? Dat ga ik even googlen. En wat lees ik nou? Zit jij al in het veteranenteam Joyce?! Ben jij daar niet veel te jong voor? 😉

   1. Joyce Avatar
    Joyce

    Dank je Annemarie, maar mij vragen ze al lang niet meer naar mijn ID als ik alcohol koop! 😉 Volgens de hockeybond ben je als vrouw al vanaf je 30e afgeserveerd, want dat is de officiële veteranenleeftijd..! (De heren gaan blijkbaar 5 jaar langer mee, want bij hen pas vanaf 35.)

    1. Annemarie Avatar

     Maar boven je dertigste mag je nog wel bij de niet-veteranen toch? 😉

 2. Laura Avatar

  Oh van de flats had ik – niet hockeymeisje – dan wèl weer gehoord. Maar goed, ik flats er sowieso op los als ik hockey. Niet met de bolle kant gelukkig, dat dan weer niet.

  Oh, en ik heb jaaaren geleden voor het laatste gehockeyd. Sporadisch tijdens gym.

  1. Annemarie Avatar

   Ohja, hockeyen tijdens gym. Was helemaal vergeten dat hockey tijdens gym ook af en toe voorbij kwam. Misschien heb ik me dan een beetje vergist en is het niet vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst heb gehockeyd, maar slechts zo’n twaalf a dertien jaar 😀 Dat maakt mijn hele verhaal toch een stuk minder indrukwekkend…