“Mijn band was lek” kennen we nu wel. Je merkt sowieso dat als je daadwerkelijk dit smoesje gebruikt, dit tegenwoordig meestal waar is. Welke opties zijn er nog meer?

1. Je werd per ongeluk gegijzeld op het station.

De OV-poortjes van het station lieten niemand meer erin en er uit, dus jij kon nergens heen. Of er daadwerkelijk al stations zijn die voor 100% OV-poortjes gebruiken, is maar de vraag. Maar niemand heeft een lijst in zijn hoofd welke stations hier wel en niet aan voldoen? Toch?

2. Je fiets kwam in aanmerking tot intra-stedelijke transfer

Na niet een niet begrijpende reactie, leg je in gewone-mensentaal uit dat je fiets is weggehaald door de gemeente (dit klinkt tegenwoordig plausibeler dan dat je fiets is gejat). Dus jij had twee keuzes. Lopen, of je fiets aan de andere kant van de stad ophalen. Beide zorgen uiteraard voor de nodige vertraging. Overigens begrijp je echt niet waarom je fiets was weggehaald. Dat ligt echt niet aan jou, maar aan hen!

3. Je lijdt aan geheugenverlies

Je kijkt wazig naar de persoon aan wie je je moet verontschuldigen. Plots doe je of je iets op je hand ziet. Je leest hardop voor: “ik kan me niet meer herinneren waarom, maar men zegt dat ik aan tijdelijk geheugenverlies te lijd.” Vervolgens kijk je verschrikt om je heen en vraagt: “waar ben ik?!”

4. Je alarm ging niet af, want je batterij is leeg.

De batterij van je telefoon was leeg en je telefoon is je alarm, dus je alarm ging niet af. Het is echt heel bijzonder dat je uit jezelf nog voor 8 uur ‘s ochtends wakker werd. Zijn er überhaupt nog mensen die een aparte wekker hebben?

5. Je bent bezig met een auto-etnografisch onderzoek naar perceptie van tijd

Tijd is een constructie, leg je overtuigend uit. Het is pas sinds een paar honderd jaar dat er een universele tijd is. Vroeger had elk stadje een eigen tijd. Soms had je niet eens toegang tot de tijd. Je doet een auto-etnografisch onderzoek naar de subjectiviteit van tijd. Dat jij te laat bent, is niet iets wat jij zo ervaart. Voor jouw gevoel ben je zelfs te vroeg.

6. Je stond in de file. Met de fiets ja.

Er was controle op door rood licht rijden, waardoor er enorme fietsfiles waren, omdat die fietspaden er niet voor gemaakt zijn om daadwerkelijk te wachten voor rood. Je laat een artikel zien dat dit niet de eerste keer is dat fietsers worden opgehouden, en uit je verontwaardiging dat er nog steeds niets is gedaan aan de stoplichten en verkeerslichten.

7. Je stond te schuilen voor de regen voor een zeer lokale bui

Zo lokaal, dat het er op lijkt dat jij de enige bent die er last van had. Heel frustrerend ja. Je weet niet eens meer of je stond te schuilen of te huilen.  Als je had geweten dat het één straat verder niet zou regenen, was je natuurlijk gewoon doorgefietst.

8. Je moest een getuigenverklaring afleggen op het politiebureau

Helaas werd jij onderweg naar je werk/studie/afspraak getuige van een ernstig misdrijf. Een specht timmerde los op een nieuwe, glanzende, zwarte Audi A7. Toen de eigenaar wilde vertrekken, zag hij de schade en zag net twee jongens wegrennen. Hij dacht dat die jongens de daders waren, startte de auto en trapte op het gaspedaal.

Toen werd hij geflitst, want blijkbaar reed hij te hard. Van schrik stopte hij midden op de weg de auto. De jongens waren inmiddels weg, en waren ook niet de dader, dat was de specht. BAM!

Vlak nadat de Audi A7 was gestopt klonk er een klap van de vrachtwagen die achter de Audi A7 had gereden. De vrachtwagen had namelijk een ventweggetje willen pakken, waar hij lekker op de stoep zou kunnen parkeren. Hij had de bocht echter iets te ruim genomen en was tegen de flitspaal aangereden.

Je vroeg je nog af of dit opzettelijk was of niet, of dat de chauffeur 5 minuten later alleen maar op het dak van zijn wagen stond om te checken of hij de camera en het opslag-element niet per ongeluk had gesloopt.

Toen kwam de vent van de Audi naar de vrachtwagen toe en klom ook op het dak. Er ontstond een worsteling.

Hoe het is afgelopen weet je niet, want je kreeg een reminder op je telefoon dat je om 9 uur werd verwacht op het politiebureau om een verklaring af te leggen over de naar jou-vermeende-verdwijning van de buurvrouw.

9. Het leven is niet zwart-wit. Het is niet of aanwezig zijn of afwezig zijn.

Je wordt er moe van dat er zo’n hokjescultuur is in Nederland. Of je bent vrouw, of je bent man. Of je bent werkend, of je bent in-between-jobs. Of je bent afwezig, of je bent aanwezig. Je kan toch ook deels aanwezig zijn?

Sterker nog, eigenlijk voelde je je heel erg ziek vanochtend, maar toen dacht je: “Tja, anders mis ik echt heel veel en laat ik andere mensen in de steek.” Dus je ging voor een tussenoplossing: in plaats van compleet afwezig te zijn, ben je grotendeels aanwezig. Dat is toch bewonderenswaardig?

10. Je trein had vertraging

Deze werkt natuurlijk altijd.

Tenzij iemand weet dat je helemaal niet met de trein van jouw huis in Wittevrouwen naar de Uithof hoeft. Maar dan kan je altijd nog zeggen dat je ergens anders vandaan kwam en hoe durft iemand zich eigenlijk met jouw persoonlijke leven te bemoeien!

11. De Waarheid

Tja, je kan van alles verzinnen, maar uiteindelijk lag het toch echt aan je eigen planning. Of aan je bed, die jou niet liet gaan…

 


 

Heb jij nog goede smoesjes die altijd werken —in geval van nood uiteraard?