Salade witlof, wortel & rozijn

Heerlijke salade als lunch (ook handig om mee te nemen trouwens) of als side salad. Goedkoop, supersimpel en snel (binnen twee minuten gemaakt). Ook dit gerecht heb ik weer bij toeval ontdekt, toen ik na een lange speurtocht naar veelbelovende restjes deze ingrediënten vond en zo nog even een maaltijd voor mezelf kon maken (om 20.00 u ‘s avonds).

Aangezien ik echt versteld stond van hoe een kansloze zoektocht kon resulteren in iets dat zo lekker is, wilde ik dit recept graag met je delen. (Tja, wederom van toepassing: less is more) 

Men neme (voor 1 persoon):

  • 1 wortel — Niet zo’n smalle waar Bugs Bunny op kauwt, ook niet zo’n gigantische unit (die door gaat voor winterpeen en waarvan je je afvraagt of er wel eens iemand bij de dokter is geweest die….), maar iets daar tussen in. Bij mijn Lidl heten het gewoon “Wortelen van Hollandse bodem,” zak van 1 kilo.
  • 1 stronk witlof
  • 1 a 2 handjes rozijnen
  • eetlepel mayo — De Zaanse, halvanaise, yogonaise, wat jij lekker vindt

En dan

1. De wortel

Wortel schoonmaken (met een dunschiller haal ik het buitenste laagje er af, maar raspen werkt vast ook wel. Daarna was ik wortelen altijd nog even en snijd ik de uiteindes er af). Vervolgens in de lengte raspen, zodat je lange slierten wortel krijgt.

Wanneer je het raspproces eng vind worden omdat de wortel dunner wordt, waardoor je vingers wel heel erg dicht bij de rasp komen, kan ik je aanraden de wortel een kwartslag te draaien, zodat je kleine sliertjes wortelrasp krijgt en de kans groter is dat je vingers heel blijven.

2. De witlof:

Kontje er af snijden. Witlof in vieren snijden en bittere hart er uitsnijden. Dan de witlof in stukken snijden naar keuze.

3. Alles bij elkaar gooien

Wortelrasp/slierten in een kommetje. Witlofstukjes erbij. Eetlepel mayo erbij en de rozijnen. Mengen en klaar!

Geen peper of zout? Nope. De ingrediënten hebben van zichzelf al genoeg smaak, dus peper en zout toevoegen is echt niet nodig. Het houdt het ook wel lekker puur op deze manier.

Enjoy!

 


Posted

in

by

Comments

One response to “Salade witlof, wortel & rozijn”

  1. Paulien Avatar
    Paulien

    Sounds lovely Annie! Ik ga het ook eens maken… Als ik t binnen 2 min moet doen mis ik geheid een vingertopje, dus ik neem iets meer de tijd! En als variatie probeer ik er nog wat stukjes appel doorheen te snijden!