Utrechters met een lactose- en/of glutenintolerantie: stop met zoeken! De koffiezaak/lunchroom De Ontdekking op de Voorstraat in Utrecht heeft (bijna) alles gluten- en lactosevrij! En het is nog lekker ook! (Ook handig voor mensen die met een vriend(in) die aan deze intoleranties lijdt ergens willen koffie drinken/ lunchen).

Waarom je zoektocht eindelijk over is:

1. Lactosevrije koffiespecialiteiten

Het is afgelopen met maar een ‘gewone’ koffie moeten bestellen, terwijl je eigenlijk zin hebt in een Latte Macchiato. Deze tent heeft namelijk gewoon sojamelk en rekent hier bovendien niets extra’s voor (in tegenstelling tot veel andere zaken, waar ze nog eens 50 cent er boven op gooien). 

De-Ontdekking-Utrecht-koffie

2. Glutenvrij eten wat LEKKER is (in plaats van vies, uitgedroogd, uit elkaar vallend)

Je kan een keer iets anders bestellen dan een salade! Want ze hebben hier

  1. glutenvrij brood
  2. ze weten hoe ze dat moeten bereiden zodat het eetbaar en lekker wordt, en
  3. het is niet dat zompige witte smakeloze brood wat je veel ziet als glutenvrij alternatief.

Overigens zijn de salades heerlijk, dus je kan gewoon kiezen uit alles (net zoals ‘normale’ mensen).

3. Je kan vertrouwen op de dieetkennis van de bediening/keuken

De medewerkers snappen het idee van een lactose-intolerantie en geven je niet een stuk melkchocolade bij je soja cappuccino, maar een stukje pure chocolade (dat geen lactose bevat, want: geen melk).

De bediening kijkt je niet geschrokken aan als je vraagt of ze glutenvrij brood hebben en ze reageren ook niet met “gluuuu…. huh?” Bovendien geven ze je niet het gevoel dat je de vervelende klant aan het uithangen bent. (Meer dan eens voelde ik me een of andere misdadiger als ik vroeg of ze iets glutenvrij hadden. Al helemaal als ze dan toch een salade kwamen brengen met brood er boven op of croutons en ik vervolgens de hele salade weer terug moest sturen naar de keuken).

De-Ontdekking-Utrecht-15

5. De Ontdekking heeft een eerlijk en realistisch spaarsysteem!.

Je hoeft niet eerst 100 euro uitgegeven te hebben om 2,50 korting te krijgen, zoals bij veel spaarsystemen, maar al na zes of zeven take-aways krijg je een gratis koffie of thee.

6. Ze hebben een STUKJE TAART voor bij de koffie dat glutenvrij is!

De-Ontdekking-Utrecht-5WAUW, ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor de laatste keer een stukje taart heb gegeten. Wel weet ik nog dat het uitgedroogd voer was, ja, het smaakte echt naar voer.

Maar, eh… ik moet eerlijk toegeven: ik heb geen idee hoe deze smaakt, want ik hen hem nog niet geprobeerd in verband met een paar kilo afvallen. Het ziet er in ieder geval niet uitgedroogd uit.

Ze hebben overigens ook heel veel andere lekkernijen MET gluten 😉

7. Heb ik al verteld dat de koffie goddelijk is?

Wat je verder nog moet weten:

Doordeweeks (en vaak ook in het weekend) zit deze zaak vol met studenten, waardoor het erg levendig is. Het zit op een hoekje, met veel lichtinval en uitzicht op de voorstraat en de Drift (de straat waar de Universiteit Utrecht gevestigd is). De inrichting is erg knus, onder andere doordat er twee vides zijn die je een soort huiskamergevoel geven.

De-Ontdekking-Utrecht-8

De-Ontdekking-Utrecht-10

Aandachtspuntje

Zover ik weet valt de chocolade van Tony Chocolonely sinds kort in de categorie “zou gluten kunnen bevatten.” Ik heb zelf niet bij de bestelling van mijn koffie erbij gezegd dat ik ook nog een glutenintolerantie heb, dus wellicht geven ze de Tiny Tony’s er niet bij als je dat wel zegt. Ik heb het in ieder geval doorgegeven 🙂 (Of dat ga ik doen)