De 7 laatste glutenvrije en lactosevrije ontdekkingen

Was het vinden van glutenvrije en lactosevrije producten een paar jaar geleden nog een slecht geschreven detectiveverhaal dat zich afspeelde in obscure natuurwinkeltjes, nu kan je er bijna niet meer omheen. Het toppunt: vandaag ontdekte ik dat de Albert Heijn, naast glutenvrije huismerkproducten, tegenwoordig ook lactosevrije huismerkmelk heeft staan – voor de helft van het geld dat ik al die jaren betaald heb (nu drink ik inmiddels bijna geen melk meer). (Ik geloof graag dat mijn brief van vier jaar geleden hier aan heeft bijgedragen, maar ik vrees dat AH gewoon inspeelt op de trend om glutenvrij en lactosevrij te eten en te drinken.)

Want glutenvrij eten lijkt wel de nieuwe dieettrend. Hoewel ik nog steeds af en toe de verwarde reactie “gluten?” krijg als ik in een restaurant vraag of het gerecht ook glutenvrij kan, krijg ik nu steeds vaker de vraag terug of ik “echt allergisch ben.” Ik reageer dan altijd dat het intolerantie is, niet allergie, en ja, dat ik niet mee doe aan een of andere dieettrend.

Maargoed, er zijn genoeg sites, fora en andere bronnen te vinden waar in gediscusseerd wordt of glutenvrij en/of lactosevrij eten nou echt gezonder is enzo. Ik heb daar zelf ook genoeg over te zeggen, maar dat is niet aan de orde in dit blogje. Want ik wilde gewoon de voor mij opmerkelijkste glutenvrije en lactosevrije verschijnselen op een rijtje zetten.

1. Niet alles is vies (BROWNIES, JUM!)

Damhert-Nutrition-brownies-gluten-freeEr bestaan lekkere glutenvrije producten! Voor mij een nieuwe ontdekking, want ik ging er van uit dat alle glutenvrije varianten van ‘normale’ glutenhoudende producten smerig waren (na tig producten geprobeerd te hebben). Dat denk ik nog steeds, maar er is één uitzondering: de glutenvrije brownies van Damhert zijn zo lekker, dat mijn vriendje soms zelfs vraagt of we niet zo’n pakje ‘voor mij’ moeten kopen, terwijl hij eigenlijk bedoelt ‘voor hemzelf’.

(Laat je trouwens niet misleiden door de lelijke verpakking.)

2. Er bestaat glutenvrije pasta van onder de 2 euro.

AHspaghettiglutenvrijJaaaa, het is bijna niet te geloven, maar Lidl verkoopt sinds kort glutenvrije pasta voor een eurotje of anderhalf (terwijl je normaal minstens het dubbele moet neertellen voor glutenvrije pasta). (Dat “niet te geloven” slaat op het feit dat Lidl glutenvrije pasta verkoopt EN dat er sindsdien betaalbare glutenvrije pasta is)

Albert Heijn doet lafjes mee met een onlangs geïntroduceerd huismerkspaghettietje. Deze is echter een euro duurder.

3. De ene Jillz is glutenvrij, de andere niet

Jillz FlesjesBestaat er eindelijk een alternatief voor het ‘stoer’ bierdrinken uit een flesje, namelijk in de vorm van Jillz (want dat is op basis van appelcider), blijkt dat de rode Jillz WEL glutenvrij is en de witte NIET.

Natuurlijk wordt juist die witte wel verkocht op dat ene festival waar je drie dagen bent, waardoor je aangewezen bent op smerig festivalwijn waar je maag van overstuur raakt.

(Oke, true, Jilzz is nou niet echt een heel stoer merk, maar wel een fijn alternatief als je wijn helemaal zat bent).

4. Je bent meer geld kwijt aan alcohol

320px-Hd-geld-achtergrond-met-een-stapel-amerikaanse-dollars-hd-geld-wallpaperVooral als je ergens uitgaat waar ze een muntjessysteem hanteren. Is een biertje normaal 1 muntje, dan betaal je voor wijn anderhalf muntje. Is een biertje anderhalf muntje, dan betaal je voor wijn twee muntjes.

Ik wind me er nog steeds over op, want het is geen keus om geen bier te drinken en wel wijn. Tja, ik kan natuurlijk fris drinken, maar het blijft ergens zuur dat als je alcohol wil drinken, je gewoon echt meer geld kwijt bent dan bierdrinkers. (Ik moest dit even kwijt)

5. Glutenvrij brood blijft smerig

MeisterbaeckersVital_2013Hoewel er steeds meer soorten brood in de winkels verschijnen (fijn gevolg van de hipheid van glutenvrij eten), wordt de smaak en structuur er nauwelijks beter op. Oké, toegegeven: dankzij de gluten in brood wordt brood luchtig en niet droog, dus laat je de gluten achterwege, tja, dan is het redelijk logisch dat je loopt te kauwen op een stuk massief brood dat een maand over datum lijkt.

Schär heeft inmiddels nieuwe broden (o.a. te koop bij de Albert Heijn) die inderdaad wat luchtiger zijn, maar… ze zijn nog steeds droog, duur (3,99 voor een klein brood) en het meest verontrustende: ze zijn iets van anderhalve maand houdbaar. En nog steeds moet je ze roosteren, wil je enigszins genieten van wat je eet.

6. Extra mager = extra gluten

gtin8718265086333_2d1 (LowRes_JPG)Zodra er op een verpakking staat “light,’ “0% vet,” “extra mager,” of iets in die trant, moeten meteen de alarmbellen gaan rinkelen. Want als er iets uitgehaald wordt, wat wordt er dan terug geplaatst? Want er komt ALTIJD wat voor in de plaats, geloof me. Ik bedoel, je weet natuurlijk al dat als er 30% minder suiker op een product staat, de kans groot is dat die 30% is vervangen voor synthetische shit. Of, dat minder zout soms inhoudt dat er dus meer smaakversterkers in zitten (misschien minder bekend, maar lees maar eens een label en je zal ‘t zien).

Nou, zo kwam ik er achter dat als je besluit om extra mager gehakt te kopen van de AH (bijvoorbeeld omdat dat het enige is wat er nog ligt), je dus minder vet koopt, maar daarvoor in de plaats wel allerlei extra koolhydraten krijgt. Gratis en voor niets. (Eh nouja, eigenlijk helemaal niet gratis, want die producten zijn zelfs vaak wat duurder.) Ja, maar inderdaad, in plaats van vet krijg je suikers: magere gehakt is glutenvrij, maar de extra magere gehakt niet (en heeft een veel langere ingrediëntenlijst, waar tarwezetmeel onderdeel van is – lekker joh, tarwezetmeelkoolhydratenshit in je gehakt).

7. Er bestaan pillen!

ZP_12823473Helaas heb ik het niet over pillen om toch gluten te kunnen eten, maar over lactase-pillen, waardoor je lactose kan eten (of drinken).

Lactose zou afgebroken moeten worden door het enzym lactase, maar mensen met een lactose-intolerantie missen dit enzym (vandaar ook de intolerantie). Je kan echter pillen bij de drogist halen waar lactase in zit, zodat de lactose toch wordt afgebroken en je geen vervelende klachten krijgt.

Ik ben er dolgelukkig mee, want soms is het behoorlijk vermoeiend om en glutenvrij en lactosevrij te moeten eten. Vooral als dat betekent dat er maar één gerecht overblijft op de menukaart van een restaurant en dat ook nog eens iets is wat je helemaal niet lekker vindt…

Heb jij nog ontdekkingen gedaan met betrekking tot lactose- of glutenvrij eten? Zoals een product dat echt niet te eten is, of juist wel? Deel het hieronder in een comment! 

In een toekomstig blogje (getiteld “HELP! Annie komt eten!”) ga ik in op wat je precies wel en niet in huis moet halen als er zo’n figuur als ik komt eten die geen gluten mag. Of lactose… Of liever geen vlees eet. Best handig toch?


Posted

in

,

by

Comments

2 responses to “De 7 laatste glutenvrije en lactosevrije ontdekkingen”

 1. Annelies Avatar
  Annelies

  Hoi Annemarie, Bedankt voor de tip over de ontdekking lunchroom in Utrecht. Daar zullen wij zeker eens langsgaan. Voor wat betreft de spaghetti… Ben je bekend met het recept van Puur Food coaching, spaghetti zelf gesneden van courgette? Je wilt nooit meer anders. Oké, het is wat meer werk maar de smaak is fantastisch. Je hebt er wel een spirelli snijder voor nodig, die zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar.
  @nnelies

  1. Annemarie Avatar

   Hoi Annelies!
   Bedankt voor je reactie! Ik ken dat recept van Puur Food coaching niet, maar het lijkt op een recept uit het kookboek van de voedselzandloper (dat er heeeerlijk uit ziet!). Toevallig wilde ik die courgette-spaghetti afgelopen week nog gaan maken, totdat ik er achter kwam dat ik dan inderdaad eerst een speciale snijder nodig heb. Ik denk dat ik maar eens op zoek moet gaan naar zo’n ding… 😉