“Just do it”, de bekende slogan van een schoenen- en kledingmerk, een merk dat tevens niet geheel onbekend is (Ik hoor je nu de naam in kwestie denken). Maar “just do it” is wel een goede slogan. Want soms moet je maar gewoon doen.

Zoals filmpjes opnemen voor een politiek campagnefilmpje voor Student & Starter terwijl je er pas net een paar weken achter bent hoe je moet filmen met je camera (wat al meerdere keren verkeerd is gegaan in die paar weken). Fotografie, ja, je durft inmiddels te zeggen dat je dat wel behoorlijk onder de knie begint te krijgen (al heb je nog genoeg te leren), maar filmen…

Eigenlijk… weet je helemaal niet hoe je moet filmen.

Je hebt alleen de filmknop gespot. En die een paar keer ingedrukt terwijl je je camera op verwachtingsvolle mensen richtte. Thuis bleek het beeld steeds scherp-onscherp-scherp-onscherp te worden. Alsof je met een flinke slok op had staan filmen.

Na een korte google-actie kwam je er achter dat je de camera op alles kan zetten behalve ‘manual’. En waar stond ie op (omdat je altijd in die stand fotografeert)? Juist, manual.

Zodoende leer je wat je niet moet doen.

Het leek zo mooi afgelopen donderdag: een kabeltje van iemand geleend voor de audio, zelfs een verlengsnoer erbij. Maar dan… het enige wat je nog kan denken als je het microfoontje op de gefilmde persoon hebt bevestigd is: “dit is echt superlelijk”—dat kabeltje in beeld—alsof er een lintworm uit iemands trui kruipt.

Of in de toekomst toch maar even niet filmen tussen de voetballende jongeren, die zich geïntimideerd en tegelijkertijd aangetrokken voelen tot en door de camera. (“Wat film je?! Film je ons?!” Hoopvol en angstig tegelijkertijd. Gerustgesteld als je zegt “Nee, ik film jullie niet”, maar dan toch proberen in beeld te komen—of in ieder geval de voetbal zo hard mogelijk tegen de lens proberen te trappen, terwijl je een item opneemt over de leefbaarheid in wijken). Het was fijn dat de kids niet veel voetbaltalent hadden.

Gelukkig hebben mensen met verstand van zaken zich met het filmpje bemoeid, namelijk Studio Hersenstal, die zich door al het ruwe filmmateriaal hebben weten te spitten en een mooie montage hebben gemaakt—en zelfs de audio nog enigszins aanvaardbaar hebben laten klinken. Check het resultaat hier:

Meer weten over Student & Starter? Check de site!