Je ontvangt een kaartje van het Longfonds. Dat ze blij zijn met je donatie. Of van het KWF, dat ze blij zijn met je donatie en of je eventueel nog iets extra’s kan missen. Hoe dan ook, het eerste wat je denkt is niet “Oh, wat leuk zo’n kaartje”, maar: “Oja, ik moet nog steeds opzeggen”.

Ongewenst donateur

Je schrikt als je je e-mails terugkijkt, want het is al bijna een jaar geleden dat je Longfondslid-af probeerde te worden. Redelijk bizar: op de site stond een telefoonnummer en een e-mailadres waar je terecht kon met vragen over je donateurschap, maar op je mailtje kreeg je het antwoord dat je moest bellen. (Zet dan ook niet op de site dat je kan mailen over donateurskwesties!)

Toentertijd besloot je maar meteen even te bellen om de boel af te handelen, maar het was echter al na 17.00, dus je nam je voor het de volgende dag te doen. Maar de volgende dag was het alweer te laat. En je was druk. Of je had het nummer niet bij de hand. Dus de volgende dag maar. En toen werd het volgende week. En inmiddels staat het al een jaar in je to-do-list.

MAAR DAN… Een paar maanden later kom je er achter dat je ineens in de min staat op je rekening, omdat die fondsen maar blijven afschrijven, terwijl je eigenlijk helemaal niet in de min kan staan, en opeens ben je het helemaal zat. GRRRR, IK GA NU OPZEGGEN! 

Longfonds laat je acht minuten wachten.

IMG_0869Je bent vrij, het is tussen 9.00-17.00 op een doordeweekse dag, je hebt het telefoonnummer en er kan dus niets meer mis gaan. Al na 10 seconden krijg je een aardig klinkende mevrouw aan de lijn. Als je zegt waarvoor je belt, moet je echter doorverbonden worden.

“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”
“Een moment geduld, we helpen u spoedig. Toets 8 om het wachten te beëindigen en een bericht achter te laten.”

Acht minuten lang word je aangemoedigd om die 8 in te drukken om het wachten te beëindigen en een (zeer waarschijnlijk zinloos) bericht in te spreken. Die acht wordt inmiddels wel heel verleidelijk (tsss, en dan te bedenken dat je niet eens donateur wilde worden), maar op zo’n ingesproken bericht reageren ze vast hetzelfde als op de e-mail van een jaar geleden, dus je blijft maar aan de lijn en je hoopt dat het Longfonds en jij dezelfde ideeën hebben over wat “spoedig” is.

Eindelijk iemand aan de lijn. Ze voert je postcode en huisnummer in, checkt je naam en KLAAR! Dertig seconden, nee twintig! Kon die vrouw dat niet doen, acht minuten geleden? Je blijft met het gevoel achter dat er hier een soort ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd.

“Bedankt,” zei de tweede mevrouw nog, voor ze ophing. Je weet niet waarvoor ze je bedankte. Voor de donaties van de afgelopen twee jaar? Of bedankte ze je omdat je niet helemaal geïrriteerd aan haar vroeg of ze soms onder de telefonisten weddenschappen met elkaar houden bij welke “toets de acht in” mensen afhaken (het lag wel op het puntje van je tong).

KWF

Het stopzetten van de afschrijving die KWF elke maand doet, blijkt al niet veel soepeler te gaan.

De telefoon wordt—na een ingesproken boodschap dat alle gesprekken worden opgenomen voor educatieve doeleinden—al na slechts enkele seconden beantwoord (door een wederom aardige klinkende mevrouw, met een hele vreemde, ongelooflijke irritante, zalvende stem, ja, dat is het juiste wordt, zalvend) en je wordt meteen om je bankrekeningnummer gevraagd.

Baas over je eigen geldBankrekeningnummer? Huh? Je checkt even op je laptop of je het telefoonnummer wat je hebt ingetoetst wel op een echte site hebt gevonden, en niet een of andere rare phishing site die je bankgegevens probeert te achterhalen.

“Doe maar gewoon op postcode hoor,” hoor je jezelf zeggen.

Zalvend aan de andere kant van de lijn: “Ooooh, ik zie dat de donatie via Fight Cancer gaat. Ja, dat moet je dan daar opzeggen.”

Jij: “Maar op de afschrijving staat KWF.”

Zij: “Fight Cancer is onderdeel van KWF, maar sinds november zijn ze onafhankelijk geworden.”

(Ok, handig. Moet jij dat dan niet weten?) Jij: “Maar waarom staat op die afschrijving überhaupt dan KWF Kankerbestrijding als het van Fight Cancer is?”

Zij: “Het is net zoiets als Alpe d’HuZes. Dat is ook voor het KWF. Zo’n organisatie is Fight Cancer ook. Je moet dus daar opzeggen. Uhm… tja (wat ze nu gaat zeggen lijkt lastig, lastig ja, hoor je aan haar stem) Het is een fonds met veel vrijwilligers, dus ik weet niet of ze heel bereikbaar zijn.”

(WTF?)

Banner Fight Cancer site
Op de site van Fight Cancer staat echter nog niets over eventuele onafhankelijkheid van het KWF.

De zalvende stem noemt in ieder geval wel een nummer dat je kan bellen ((0294-267007) en geeft je ook een e-mailadres (info@fightcancer.nl). Omdat je het allemaal nog niet helemaal vertrouwt, kijk je even op de site van Fight Cancer zelf, die—heel apart—weer andere informatie op de site heeft staan:

Screen Shot 2013-11-25 at 12.01.58 PM

KWF GEVERSLIJN?! Maar Fight Cancer is toch net onafhankelijk geworden? En, HEEEE, is dat niet het nummer wat je net ook heb gebeld? (Je kijkt op je telefoon en ziet dat dat inderdaad hetzelfde nummer is). Dan toch maar bellen naar dat nummer wat de zalvende stem je hypnotiserend heeft ingefluisterd.

(Maar eerst even wat eten, het is lunchtijd. Je weet dat het nu weer helemaal mis kan gaan met dat opzeggen en dat het weer maanden kan duren voordat je denkt aan het opzeggen van de donatie. En zo ben je dan weer een paar maanden donateur).

Fondsen, zorg dat die opzegging makkelijker gaat

Je zet ze even stop, die donaties, om wat voor redenen dan ook. (Tenminste, je probeert je machtigingen stop te zetten). Je wilt misschien overstappen op een ander fonds, misschien wil je weer even al je uitgaven omlaag brengen en zo weer wat meer grip op je financiële situatie krijgen, of misschien sta je ook niet meer achter de fondsen. Het kan allemaal een reden zijn.

Maar waarom het zo belangrijk is dat dit opzeggen soepel gaat, is omdat je steeds argwanender begint te worden als iemand je probeert lid te maken van een fonds. Want je hebt geen zin om weer lang bezig te moeten zijn met de opzegging, het gevoel te krijgen dat ze je het zo moeilijk mogelijk proberen te maken, of dat je zelf geen zeggenschap hebt over de maandelijkse afschrijving (hoe klein die ook mag zijn).

Dus fondsen: breng dit op orde. Want als mensen denken dat ze er moeilijk van af komen, dan worden ze ook minder snel donateur. En dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.