Je bent op zoek naar een jurk. Zeg, een jurk voor een bruiloft van een dierbare vriend of vriendin. Je bent wellicht getuige of ceremoniemeester, dus je vindt het niet volstaan om een van je ‘oude’ jurkjes—die je in 2011 en 2012 ook al hebt gedragen bij diverse bruiloften—uit de kast te trekken. (Al ben je mogelijk wel voorstander van consuminderen, maar dat even terzijde, daar gaat het vandaag niet over).

Budgetjurkjes

Helaas is je budget niet zeer groot, al zou je er best wat geld voor over hebben om jezelf in een mooie jurk te hijsen. (Zoals deze bijvoorbeeld:

screenshot Zalando

Wat doe je dan als eerst? JUIST. De budgetwinkels: H&M, Zara, noem maar op. (Je probeert op dit moment even te vergeten dat deze winkels hun kleding laten maken door mensen—waarvan zelfs kinderen—in barre omstandigheden en voor hongerloontjes.)

(Dat klinkt sarcastisch, neerbuigend, of misschien zelfs enigszins koloniaal, maar je kan niet altijd  met iedereen rekening houden. Morgen ga je weer verder met je nieuwe principe: pas als iets kapot is, dan iets nieuws en dan maar ook kijken of je een merk kan kiezen die wat beter voor haar mensen zorgt die de kleding produceren).

Is dat een jurk of een T-shirt 3XL?

Goed. Je kijkt dus op de sites van de eerdergenoemde winkels—H&M, Zara—en komt tot de ontdekking dat H&M alleen maar zwarte (niet feestelijk voor een bruiloft) en wit-achtige (zeker niet geschikt op een bruiloft) jurkjes heeft.

Zara dan maar. Daar kom je tot de ontdekking dat na al het werk wat in die kleding gestopt is (zie de uitwijding van hierboven—kinderarbeid, slechte werkomstandigheden), de doelgroep van de merken en de beoogde functie van de kledingstukken er uiteindelijk iets gruwelijks fout gaat. Want zo worden de jurkjes gepromoot:

Screenshot jurkjes Zara 2

 

Is die linker een lange longsleeve? En wat is die rechter precies?

Een vrouw wil zich niet lelijk voelen

Want: wat wil een vrouw, van tussen de … eigenlijk doet de leeftijd er niet toe. Want wat wil elke vrouw? Vooral op een feestje? Lekker in haar vel zitten, er mooi uitzien (in ieder geval niet lelijk) en zich voelen zoals ze is: een vrouw dus.

(Het is niet de bedoeling van deze blogpost in te gaan op genderdiscussies, zoals: wat is een vrouw dan precies? Mocht je dat interessant vinden—het is ook erg interessant en de ideeën over “vrouw-zijn” door de jaren heen heeft ook vele implicaties (gehad)— dan raad ik je aan een studie aan de Faculteit Geesteswetenschappen te doen in Utrecht).

Misschien heb ik het mis. Maar vrijwel alle vrouwen hebben ronde vormen, zelfs als je enorm dun bent, of juist dik. Heupen (al dan niet smalle of brede, heupen zijn er nou eenmaal), borsten, taille. En soms heb je misschien wat minder taille, maar dan heb je wel borsten. Of billen. Of heupen. En dat jurkje mag best iets daarvan benadrukken. In ieder geval lijkt het niet de bedoeling om dit allemaal te verbergen.

Tenminste, ben je het er niet mee eens, laat dat dan vooral weten. Maar als ik zo kijk hoe de mensen er op straat bijlopen, dan zie ik geen vrouwen in grote alles-verhullende gewaden.

En dat is precies wat blijkbaar de mode is dit seizoen—doorklikken op de site van Zara maakt het er al niet veel beter op:

Screenshot jurkjes Zara 3

Wow, als dit niet leuk is (voor een feestje). Rechts is ook eenvoudig zelf te maken met een vuilniszak. Spaar je gewoon voor bijna dertig euro uit, plus je weet dat er geen kinderen hebben gezwoegd voor jouw jurkje.

Screenshot jurkjes Zara 1

Ligt het aan mij of is het erg knap om iets met kant zo onprikkelend te maken? Niet dat dat per se de bedoeling hoeft te zijn, te prikkelen, maar een beetje spannend mag wel toch? En ook de rechter is erg interessant. Het lijkt een beetje op een badpak, gedragen door een kind . Al ziet de jurk er waarschijnlijk nog bizarder uit als de drager van de jurk echt borsten heeft. I know, de bovenkant van de buik showen is helemaal in. Maar dit…

Goed. Ik denk het allemaal beter te weten, want ik ben in de veronderstelling dat dit soort jurkjes en modellen niet echt heel erg aanspreken. Dus ik heb besloten om de jurkjes die ik heb besteld bij Zalando (Kleur! Meer modellen dan alleen 3XL T-shirt!) aan te trekken en te fotograferen, want hoewel ik verre van een model ben (te klein, te dik, te veel heup, te veel borst, te korte nek, te oud, enigszins rimpels als je goed kijkt), wil ik wel eens weten of er voor wat meer vrouwlijkheid gezorgd kan worden.Want ik ben het een beetje zat om naar 14-jarige planken te kijken die kleren moeten verkopen voor volwassen vrouwen.

Eng: ja. Ga ik dit werkelijk doen? Ja! Soms moet je gewoon niet denken, maar doen. (Ik kan altijd een beetje (stiekem) photoshoppen :P)

(Overigens is dit geen narcisme—mezelf fotograferen—maar het is wel het makkelijkst. Als jij vanuit principiële gronden ook op de foto wil, stuur dan even een berichtje via het contactformulier ;))