Geen verblijfsvergunning voor tijgermug (satire)

De overheid wil maatregelen nemen om te voorkomen dat de Aziatische tijgermug zich vestigt in Nederland. De eerste uitzetcentra zijn inmiddels een feit. De tijgermug, die meereist met importartikelen, zoals autobanden, kan nare ziektes meebrengen en moet daarom het land uit. De douane is bovendien extra paraat op vervalste paspoorten van Aziatische tijgermuggen die zich voordoen als Europese ‘gewone’ muggen, of zelfs als spin.

“Toen ik afgelopen donderdag op het radio 538journaal hoorde dat de Nederlandse overheid wil voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen, had ik toch het gevoel dat dit recht tegen het EU-beleid in gaat,” reageert Jonathan, een Aziatische tijgermug uit Spanje, die tijdelijke huisvesting heeft gevonden in de reserveband van een Renault Clio in Oss en niet met z’n echte naam in de krant wil uit angst voor ontdekking. Zijn gezin is naar Nederland gereisd om hier te werken. “Het was allemaal in orde, dacht ik, omdat ik Spaans burger ben,” vertelt Jonathan, gebroken en zonder geld, want dat heeft hij moeten achterlaten toen de NVWA in Oss de reizigers op het spoor kwam in een lading autobanden en Jonathan en zijn gezin moesten vluchten naar een naburig industrieterrein. 

Generaal pardon?

De minister van Buitenlandse Zaken wilde niet ingaan op de vraag of hier sprake is van discriminatie—Jonathan is immers Spaans, maar wordt nog steeds behandeld als Aziatische tijgermug omdat zijn moeder Aziatisch was—en daarmee schending van de Europese grondwet. Kennisen van Jonathan, die van origine tot het ras ‘gele koortsmug’ behoren, zitten inmiddels in een uitzetcentrum. De discussie over een generaal pardon is wederom opgelaaid na enkele jaren. Jonathan: “Ik ken muggen die hier hun kinderen ter wereld hebben gebracht. Die kan en mag je toch niet terugsturen? Ze spreken Nederlands, volgen hier een opleiding en dan moeten ze terug naar een land dat ze niet kennen, waar ze niets mee hebben.”

De NVWA is bang dat de muggen zich gaan aanpassen aan Nederland, nu ze hier op bezoek zijn. Hoogleraar Immigratie & Integratie Bertrand Reiziger staat versteld over het Nederlandse beleid, wat hij meerdere malen “inconsistent” noemt: “Eerst zijn we jaren bezig met verplichte inburgeringscurssen, proberen we onze wijken zodanig in te richten dat er geen ‘zwarte wijken’ ontstaan, en nu is het ineens een probleem als immigranten zich aanpassen.”

Uitzetting of bestrijding?

Hoe de NL overheid dit anti-vestigingsbeleid precies wil gaan vormgeven is nog niet duidelijk. “Op het moment geeft de Nederlandse ambassade in ieder geval geen toeristenvisa meer uit, totdat er een oplossing is gevonden,” stelt een woordvoerder van de Nederlandse staat in een telefonische reactie. Het feit dat Jonathan als EU-burger geen visum nodig heeft, wordt simpelweg genegeerd. “Ik zou alle tijgermuggen willen verzoeken zich te melden bij NVMA, waar ze gecontroleerd worden op ziektes,” is het antwoord.

Wat er gebeurt met de tijgermuggen die drager blijken te zijn van ernstige ziektes, zoals knokkelkoorts, wil de woordvoerder niet zeggen. Geruchten gaan dat de Aziatische tijgermug ‘geweerd’ wordt door simpelweg brute vernietiging. De signalering van enkele bussen van de lokale insectenbestrijding in het Brabantse Oss en mannen in witte pakken, lijkt Jonathans angst inderdaad te bevestigen: “Straks worden we gewoon geëlimineerd, terwijl onze vrienden, de bijen juist gepamperd worden. Het leven is niet eerlijk.”

Inmiddels is er een actiegroep opgericht die maandag op het Malieveld protesteert tegen de uitzetting van enkele tientallen kindergelekoortsmuggen. Jonathan en zijn familie houden zich voorlopig schuil in een autoband in Oss, totdat er meer duidelijkheid is hoe de overheid precies gaat voorkomen dat de Aziatische tijgermug zich gaat vestigen in Nederland. In het ergste geval hoopt Jonathan en zijn familie terug te kunnen liften naar Spanje. “Maar,” zo blikt hij somber vooruit, “daar is het maar de vraag of ik met de huidige economische wantoestanden een baan ga vinden.”


Posted

in

by

Comments

4 responses to “Geen verblijfsvergunning voor tijgermug (satire)”

 1. Wilma Avatar
  Wilma

  Heb even helemaal in een deuk gelegen over Jonathan. Alleen de naam al. Heerlijk!

 2. Henk Avatar

  Weer een geweldig stukje tekst.

  1. Annemarie Avatar

   Dankjewel (-: