5 TV-series uit de jaren 00 die je gezien moet hebben

Ze zijn afgelopen, finito, basta. Nooit meer een nieuw seizoen om naar uit te kijken. Maar dat betekent niet dat deze series het niet waard zijn om (alsnog, of nog een keer) bekeken te worden. De 5 beste series uit de jaren 00 die zijn afgelopen. In volgorde van welke ik het meeste mis:

1. Nip-tuck (2003-2010)

Tijdens het typen van deze blog besef ik me pas hoezeer ik deze serie mis. Alleen al die voorkanten, die zijn al zo geniaal! Plastische chirurgen Christian Troy en Sean McNamara runnen samen hun eigen kliniek voor plastische chirurgie. Christian gaat voor het geld en versiert de nodige vrouwen (soms zelfs tijdens zijn consulten), terwijl Sean mensen graag wil helpen en bepaalde idealen voor ogen heeft die niets met geld te maken hebben. Maar dat is niet het enige waar ze botsen. Sean’s vrouw was vroeger het liefje van Christian en Sean’s zoon lijkt eigenlijk best wel op Christian. Ze worden achterna gezeten door de maffia en krijgen de politie op hun hielen. En dat is nog wel het minst absurde wat er allemaal in die serie gebeurt, want Nip/Tuck is gewoon zelfs absurder dan een soap, maar veel beter geacteerd dan een soap. Het camerawerk is bovendien geweldig: shots worden gewoon beelden opzichzelf.

nip-tuck2

De serie blijft je verrassen, zelfs als je de afleveringen al gezien hebt. De personages zijn complex, fantastische getypeerd, zonder typetjes te worden, goed uitgewerkt (dat mag ook wel als de serie 6 seizoenen telt) en over het algemeen is het acteerwerk fantastisch. (Over het algemeen is het fascinerend: de relaties tussen twee personen waarvan de een over de andere heen lijkt te lopen, maar de laatstgenoemde altijd trouw blijft. Denk ook aan House en Wilson, Sherlock en Watson.).

Als je deze serie nog niet hebt gezien, moet je nu, nog voordat je mijn blog uitleest, naar de winkel lopen, videoland, of een vriend of vriendin bellen de serie te lenen (of te downloaden, maar daar ben ik zelf geen voorstander van). De serie is ongelooflijk dramatisch, maar ook erg humoristisch. Helaas heb ik nog geen serie voorbij zien komen die kan tippen aan Nip/tuck.

De trailer van seizoen 1 (betere kwaliteit kon ik niet vinden, dus zet je geluid even ietsjes zachter):


 

2. Six Feet Under (2001-2005)

sixfeetunder

Alweer een aantal jaren van de buis, maar daarom niet minder interessant. Want een ongelooflijke serie. Geen snelle actie, maar prachtige karakters, subtiele humor en geweldig acteerwerk, vooral door Michael C. Hall (wellicht beter bekend als Dexter?). Deze serie heeft niet voor niets 3 Oscars gewonnen (en ontelbaar veel nominaties).


 

3. The Soprano’s (1999-2007)

sopranos

Het is grappig dat in de trailer van Nip/Tuck er een quote verschijnt van de Toronto Star: “Soprano’s meets Six Feet Under” en ik deze toevallig op 1, 2 en 3 heb staan. Ja, misschien houd ik van een bepaald soort serie. Want ook The Soprano’s heeft superdroge humor. Ondanks het feit dat het om een maffiafamilie gaat, die de nodige brute moorden begaan, is er iets met die Soprano’s waardoor je gewoon van ze gaat houden.


 

4. The Unit (2006-2009)

The-Unit

Helaas maar vier seizoenen gedraaid, maar erg spannend. Het gaat om een eliteteam militairen die op speciale missies worden gestuurd. Ja, het is behoorlijk stereotype en behoorlijk Amerikaans. De vrouwen zitten thuis in angst af te wachten en de mannen zijn keer op keer weer helden. Hoe bedoel je anti-feministisch? Maar vanaf het moment dat je begint te kijken houd de serie je aandacht op de een of andere manier vast. Misschien wel omdat het ‘gewoon een serie is die spannend is’. Niets meer en niets minder.


(Oooh, en als ik die trailer zo zie: wat is Molly (geloof ik dat ze heette) toch een vréselijk personage. Gewoon echt zo politiek correct dat het niet meer menselijk is.)

5. Lost (2004-2010)

Lost-season1

Als Lost niet zo’n raar einde had gehad, had deze wellicht hoger gestaan.Ik heb zelfs getwijfeld om hem helemaal niet in het lijstje te noemen. Maar waarheid gebied te zeggen dat deze serie vriend B. en mezelf jarenlang in zijn macht heeft gehouden. Echt een geweldige serie, maar dat einde… Desalniettemin is het een heerlijke serie waar je zeker door gegrepen zal worden. Kijk de trailer maar, die zegt eigenlijk genoeg 😉


 

Andere series die mogelijk een plaatsje hadden gekregen als ik ze (helemaal) had gezien: Prison Break (en niet alleen vanwege Wentworth Miller) is zeker ook een aanrader. Heeft iemand nog seizoen 3 en verder te leen? 24 heb ik nooit gezien, maar wel veel goede dingen over gehoord. De volgende serie die in de planning ligt is The Wire, met z’n 9,5 op IMDB. Moet wel goed zijn dan toch?

Overigens staan Dexter en House ook behoorlijk hoog in mijn top 5, maar omdat Dexter nog niet afgelopen is (hopelijk) en ik het laatste seizoen van House afgelopen jaar nog uitgekomen is (en nog gekeken moet worden door mij) komt deze ook niet voor in mijn lijstje. (Misschien uit een soort van ontkenning. Dat ik er nog niet aan kan dat de serie toch echt is afgelopen).

Hou mijn blog in de gaten voor meer lijstjes: de keurigste series, de coolste series uit de jaren 80, mijn favoriete Nederlandse series etc.

Welke serie uit de jaren 00 die inmiddels is afgelopen is jouw favoriet en mis jij nog dagelijks?


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 responses to “5 TV-series uit de jaren 00 die je gezien moet hebben”

 1. Arlette Avatar

  Ik moet eerlijk zijn dat ik van de 5 alleen Lost ooit heb gezien, hmm… En van Lost had ik het na 2 seizoenen eigenlijk ook wel een beetje gezien

  1. Annemarie Avatar

   Dankjewel voor je reactie Arlette! Als je afgehaakt bent bij Lost, betekent dat niet dat de rest van de series niets voor jou zijn hoor 😉 Lost is weer heel anders dan de rest. Maar grappig, je bent de eerste van wie ik hoor dat Lost niet verslavend werkte 😉

   1. Arlette Avatar

    Ja ik weet niet precies wat het was, maar ik was er op de een of andere manier snel klaar mee 😉 Ik moet zeggen dat ik net even wat trailers heb gezocht van Nip/Tuck en moet zeggen dat het er wel erg leuk uit ziet dus dat gaat er zeker een worden die ik een keer ga kijken (ook al is het voor Julian McMahon)

    1. Annemarie Avatar

     Ik ben benieuwd of je het wat vind en zou het leuk vinden als je het nog even laat weten als je een paar afleveringen hebt gezien 😉 Veel plezier in ieder geval! 😀

 2. Laura Avatar

  Sopranos is heel fijn ja! Ik ben al heel lang met seizoen twee bezig omdat er altijd te veel nieuwe seizoenen van andere series zijn (nu: Californication, Switched at Birth, Big Bang Theory en Wie Is de Mol? terwijl ik al moeite heb om tijd te maken voor één serie).

  Nip/Tuck is wel wat voor mij en Six Feet Under vind ik niet zo duidelijk adhv trailer maar Michael C. Hall maakt het zeker de moeite waard om een poging te wagen 😉

  1. Annemarie Avatar

   Californication is ook één van mijn favorieten, maar ik loop een beetje achter. Tijd, tijd, tijd. 😉

 3. Sas Avatar

  Ik heb ze allemaal nog niet gezien.. Wil wel beginnen aan LOST.
  Daar heb ik alleen de eerste aflevering van gezien ^^

  1. Annemarie Avatar

   Het zijn dus echt allemaal aanraders (-; Als je aan LOST gaat beginnen, kan ik je één ding aanraden: zorg dat je seizoen 2 alvast in huis hebt, want je wordt echt gek als je een paar dagen moet wachten na het zien van seizoen 1 (-;