6 tips voor het kopen en optuigen van een kerstboom

Wat is er nou moeilijk aan een kerstboom optuigen? Dat vroeg ik me ook af. Totdat ik het daadwerkelijk ging doen. We hadden de mooiste kerstboom gekocht die er was (een echte Nordmann, jawel, we doen het dan ook meteen goed), want vorig jaar moest ik het doen met de palmboomplant en dat was geen succes, zoals je op onderstaand plaatje kan zien. Het leek net Lord of the Rings‘ Treebeard.

IMG_2638tree
Zie de gelijkenis.

Tip 1: Begin meteen na Sinterklaas

Zo kan je zo lang mogelijk genieten van de kerstboom (oftewel: zo veel mogelijk waar voor je geld). Om die reden sleep ik sleep ik vriendje B meteen mee naar de kerstboomverkoop,

Tip 2: Hou geld over om fatsoenlijke versiering te kopen

Omdat we zo’n gigantisch vermogen hebben uitgegeven aan de kerstboom blijft er weinig over voor de versiering en dus moet ik het doen met de kerstballen en slingers die ik de afgelopen tien jaar tijdens mijn studententijd heb verzameld of heb gekregen. Ik ja.

Tip 3: Zet de radio op voor een beetje kerstsfeer

Ik spreek afwisselend over wij en ik omdat het me nog steeds niet helemaal duidelijk is of B’s aandeel en interesse veel verder gaat dan het bekostigen van de kerstboom. Ik en de kerstboom dus. Want terwijl de kerstliedjes uit de radio galmen—om alvast een beetje in de kerstsfeer te komen tijdens het optuigen—is vriendlief boven iets anders aan het doen, nadat hij even heeft opgemerkt dat de kerstlampjes niet als eerst moeten. Hij laat de kerstboom over aan zijn lot.

Tip 4: Begin met de kerstlampjes

Waar te beginnen? Daar sta ik dus. Twijfelend. Eerst de lichtjes? Of juist als laatst? Maar dan zitten die kerstballen toch in de weg? Of eerst de slinger?

Ik doe eerst de slinger in de boom, de kerstlampjes, de paar zilverkleurige ballen en vervolgens de groene kerstballen. Waarom heb ik ooit groene kerstballen gekocht?! Die boom is toch al groen? Het is ook nog eens een hele lelijke kleur groen. Een soort mosterdgeelgroen. Maar ik heb niet veel keus, anders hangt er alleen maar zilverkleur in.

Annkerstboomoptuigen

Tip 5: Koop nooit groengele kerstballen. Nooit!

Het resultaat is walgelijk. Mijn kerstboom ziet er niet uit. Kleurloos (de groene kerstballen voegen uiteraard weinig toe aan een groene kerstboom), kaal en ziet er eigenlijk meer uit als de kerstbomen die je begin januari aan de kant van de weg zie liggen.

Ik ben het volgende kwartier bezig met de slinger er weer uithalen, hier en daar sneuvelt er een kerstbal, maar uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat het nu nog veel erger is. Het feit dat dit een kerstboom van hoge klasse is kan er weinig aan veranderen.

Ik prop de slinger weer tussen de takken, de nodige naalden beginnen al uit te vallen en aanschouw het resultaat. Nee. Maar misschien moet ik er gewoon even aan wennen dat mijn boom niet zo mooi is als die van de buren bijvoorbeeld. Ik besluit het een paar dagen aan te zien.

Tip 6: Koop voor weinig geld heel veel goedkope kerstballen

Een week later koop ik voor drie euro en zestig cent twee pakken goedkope, paarse, plastic kerstballen bij Zeeman. Ik weiger meer geld uit te geven. Het is maar een kerstboom.

Het resultaat is verbluffend. De kerstboom is af. Yes! Niemand ziet de spuitgietnaden in de plastic ballen en het mooiste is dat ze niet stuk kunnen.

kerstboomcollage

Concluderend: koop een goede basis en je kan dan vervolgens je versiering lekker goedkoop inslaan. Is toch beter dan dure kerstballen in een sneu boompje wat na twee weken alweer kaal is. En: de geur is heerlijk. Het ruikt hier al twee weken naar een heerlijke dennenboomgeur. Oh, dennenboom, wat is uw geur toch wunderschöööön.

Fijne kerstdagen allemaal!


Posted

in

by

Comments

2 responses to “6 tips voor het kopen en optuigen van een kerstboom”

 1. Laura Avatar

  Ik heb al van kleins af aan een kerstboom en sindsdien een hele collectie ballen opgebouwd. Vaak zijn die per stuk net zo veel als jij voor alle ballen betaald hebt, maar het zijn dan ook bijzondere exemplaren. Ik houd niet van de kerstboom optuigen (of aftuigen) maar als hij eenmaal staat ben ik echt zo blij.

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   Ik zag al op jouw blog dat jullie kerstboom kwaliteitskerstballen heeft 😉 Het optuigen van een kerstboom vind ik altijd erg leuk, want je ziet dat het wat gaat worden (of niet, is mijn laatste ervaring), maar aftuigen is altijd zo irritant. Soms wil ik de boom het liefst opgetuigd en al aan de straat zetten.