Waarom doen mensen zulke rare dingen?

Ik vraag me al gedurende lange tijd het een en ander af.

Parkeerkunsten

Waarom parkeert een van mijn buurmannen af en toe de trekhaak van zijn auto in mijn nummerbord? En waarom heeft hij nog steeds een soort van fietsenstandaard aan die trekhaak zitten (waardoor die trekhaak er uit ziet als een instrument waarmee je een auto kan martelen), als er nooit een fietsenrek op gedragen wordt? En waarom rijdt hij eerst 5x heen-en-weer (30 centimeter naar voren, 30 centimeter naar achter, terwijl er nog anderhalve meter ruimte is – aan de kant waar mijn auto niet staat), voordat mijn nummerbord het martelwerktuig vol in zich krijgt?

Valse beschuldigingen m.b.t. De Joggingbroek

“Waar is mijn grijze joggingbroek gebleven?” vraag ik beschuldigend aan vriend. Ik blijf het herhalen tegen hem, in de vorm van een voor hem uiterst irritante monoloog. “Had jij hem niet mee naar dat weekend?” “Nee, hij zit niet in de was!” “Volgens mij had jij hem laatst aan.” Diep zuchtend en hintend: “Ik baal zo dat die broek weg is. Heb jij hem gezien?” “Heb je hem niet toevallig bij je ouders laten liggen?” vraag ik voor de zoveelste keer, terwijl ik een hoop met kleren van hem doorzoek. Ja! je hebt mijn broek gewoon kwijtgemaakt, denk ik stiekem. Ik kan al die tijd geen enkele reden bedenken voor de mysterieuze verdwijning die betrekking heeft op mijn eigen slordigheid. Totdat ik hem gisteren vond in mijn mand met vuile was. Onderin uiteraard. Volgens mij heeft hij hem daar stiekem neergelegd… Nee, toegegeven, B. was echt onschuldig. Deze keer.

D’r in en d’r uit

airplane-interior-a320Waarom staat iedereen al voordat het lichtje voor de stoelverlichting in het vliegtuig uit is? En dan ook nog gaan zuchten dat ze in een lange rij staan te wachten. Ja, hèhè. De slurf is nog niet eens aangesloten op de deuren.Er wordt al een beetje geduwd. Terwijl iedereen zijn telefoon meteen aanzet om te…, ja wat eigenlijk? Het is 7 uur ‘s ochtends op een zondagochtend en wat kan er allemaal niet wachten? En schuifelend kan iedereen vervolgens naar buiten terwijl sommigen tegen elkaar opbotsen omdat ze kwijlend naar hun telefoon staan te staren. Nou, dat hielp lekker hè mensen? Lekker meteen gaan staan voordat dat lichtje uit is, soms terwijl het vliegtuig nog taxiet (ik hoop dan dat het vliegtuig abrupt stopt en er een paar mensen om donderen, dat zal ze leren). Volgende keer gewoon weer doen, zeg ik. En vergeet daarbij niet dat jij per se als eerste het vliegtuig in wilde, lak had aan de oproep dat eerst stoelnummers 30 tot 58, of iets dergelijks, aan boord moesten, en jij nu per se ook weer als eerste uit dat vliegtuig wil, waar je aanvankelijk van stond te popelen om er in te gaan.

De regels van het inhalen blijken moelijk

Waarom, waarom snappen een heleboel mensen de regels van het inhalen niet? Heb jij je hier wel eens schuldig aan gemaakt? (Laat het absoluut weten via een comment, ik ben benieuwd). Inhalen met een snelheid van 100 km/u, terwijl de auto naast je 99 rijdt, en je 120 mag rijden. Vervolgens besluiten dat die auto een paar 100 meter verderop ook ingehaald moet worden, met een halve file achter je als gevolg. Of wat dacht je er van dat je iets van 120 rijdt op de rechter rijstrook, een vrouwtje naast je haalt je in, wordt opgejaagd door zo’n irritant busje van een of ander klusbedrijf, maar ze durft niet harder te rijden dan 120. Dus wat doet ze? Ze gaat 121 rijden om je toch te kunnen inhalen en zet vervolgens bij de eerste gelegenheid haar auto pal voor die van jou. Zo’n twee meter voor je dus. Om vervolgens af te zakken naar 110 km/u omdat ze even bij moet komen van alle stress die ze heeft gehad van het bumperkleven van het busje. Waarom, waarom ging ze je überhaupt dan inhalen? vraag je jezelf af, terwijl je haar nu maar weer aan het inhalen bent.

Sommige studenten en social media

Ik vraag me af waarom er getwitterd moet worden tijdens de les. Of gefacebookt. Waarom zitten sommige mensen op hun telefoon te sms’en, te Facebooken op hun laptop, of te MSNen (nog erger – wist niet eens dat MSN nog bestond) tijdens een college? Oké, als het een collegezaal is waar 600 studenten in kunnen en je zit helemaal, dan moet je het maar zelf weten. Maar als je in een klas zit van zo’n 20 mensen, moet je echt niet denken dat niemand het door heeft. De docent zegt er misschien wel niets over, maar dat betekent niet dat het niet gewoonweg asociaal is. Wat ik zei? (Ja, dat krijg je ervan als je andere dingen aan het doen bent). Asociaal. Dat is het. En respectloos. Wat doe je eigenlijk bij zo’n college als je toch andere dingen gaat doen? Kan je telefoon niet anderhalf uur in je tas blijven? Moet je nou per se hele conversaties op Facebook gaan houden, terwijl je de studenten naast en achter je afleidt? Niet te vergeten dat iedereen lekker mee kan lezen. Doe jij dit ook soms? Wel eens over nagedacht hoe respectloos het is voor de docent die energie in jou steekt, terwijl jij met iets totaal anders bezig bent? En waarvoor? Om iemand een smiley terug te sturen per sms?

Kijk eens hoe schattig mijn baby is

Het berenpakje van de H&M (Bron: www.hm.com)

Waarom moet iedereen constant foto’s van hun kleine kinderen, babies, en zwangerschappen op hun Facebook zetten? Oké, een of twee fotootjes zijn best leuk. Maar ik bedoel dan niet per dag, of per week, en zelfs niet per maand. Hoewel de komst van kinderen voor jou je hele leven waarschijnlijk hebben veranderd en ze alles voor je zijn, zijn jouw kinderen niet alles voor de mensen om je heen. Sorry, het klinkt hard, maar dat is hoe het is. Sommigen zullen vast dol op jouw kinderen zijn, maar ze hebben een eigen leven wat niet om jouw kinderen draait. Misschien nog wel een kinderloos leven. Dus hou die leuke snuitjes van je kids gewoon voor je en laat je vrienden er van genieten als je ze gewoon ziet. In het echt dus. Is toch veel leuker? Want je moet niet vergeten, jij bent niet de enige met kinderen. Waarschijnlijk zijn er mensen (van mijn leeftijd, ik heb het niet over mijn medestudenten van een jaar of 22 uiteraard) die heel veel vrienden met kinderen hebben. En als zij allemaal elke week twee foto’s van hun kroost op Facebook zetten, dan kan je wel uitrekenen met hoeveel kinder- en babyfoto’s je om de oren geslagen wordt. (En, er zijn zelfs mensen die foto’s van de baby’s en kinderen van anderen op Facebook zetten.)

Zoals je begrijpt, heb ik helaas inmiddels een aantal mensen moeten verbergen van mijn tijdlijn. Overigens bedoel ik hiermee die foto’s van “Ahhh, moet je kijken wat schattig,”terwijl de baby gewoon in zijn wieg of iets dergelijks ligt en nogal lijkt op de foto van vorige week toen de baby, jawel, op dezelfde manier in zijn wieg lag. Er zijn en aantal mensen die hele leuke foto’s op Facebook weten te zetten, omdat ze er een beetje humor in gooien. Vooral A. & S. Dus voel je niet allemaal aangesproken, zou ik zeggen. Oké, en er was laatst iemand, ik weet niet meer wie, die zijn kind in een allerschattigst berenpakje, inclusief berenoren, had gestoken. Die foto vond ik dus wel echt te gek. Dus.

Heb jij inmiddels al bedacht of je je ook schuldig maakt aan een van bovenstaande praktijken? Haal jij ook in met 100 km/u op een weg waar je 120 km/u mag? Maak jij dit ook regelmatig mee? Of heb je een antwoord op een van mijn vragen? Dan hoor ik het graag van je in een comment hieronder!


Posted

in

by

Comments

6 responses to “Waarom doen mensen zulke rare dingen?”

 1. Annemarie Avatar
  Annemarie

  In een ruimte met 600 studenten valt het ook helemaal niet op als je tijdens een saai moment op je telefoon zit te kijken 😉 (Bovendien kan ik me herinneren dat een psychologiecollege vaak een mondelinge herhaling was van wat je net al in het boek had moeten lezen — saai en overbodig dus soms :P)
  Ruimte overhouden tijdens het rijden is inderdaad ook moeilijk te begrijpen voor sommige mensen. Als ik dat dat doe terwijl ik inhaal, maar het verkeer op de linkerbaan rijdt niet echt door, dan denkt degene achter mij meteen dat IK degene ben die niet doorrijdt vanwege de ruimte voor me. Gevolg: gebumperkleeft worden, ik naar rechts, bumperklever komt erachter dat hij geen steek verder komt op deze manier, want niemand kan doorrijden — of naar rechts…
  Heel irritant trouwens, als iemand voor jou geen afstand houdt, zodat die remlichten steeds aangaan en jij steeds schrikt, terwijl er niets aan de hand is 😉 Hou dan een klein beetje afstand, denk ik dan. Dan hoef je niet eens te remmen, maar volstaat het gas loslaten… Maargoed, ik verzandt in allerlei ergernissen mbt autorijden, die ik heb bewaard voor een apart blogje 😉

 2. tieske Avatar
  tieske

  Hihi ja ik krijg toch regelmatig de ‘heb jij mijn bril gezien’ vraag, maar ik negeer dat dus volkomen anders ben ik aan het zoeken en hij alleen maar aan het zuchten (-;…oh en ik heb nog een weg-ergernis: dat je er in Nederland voor gestraft wordt als je afstand houdt, omdat die afstand direct wordt gezien als ruimte waar naar eigen inzien makkelijk minstens 3 Duitse auto’s tussen passen grmbl
  Oh en ik kan me de ergernis over sms’en in de collegezaal heel goed voorstellen, maar ik was zo’n massastudent die eenzaam in een zaal met 600 studenten zat… Dan wordt je mobiel je enige bewijs dat je nog een gewaardeerd medemens/individu bent

 3. Tieske Avatar
  Tieske

  Het irritante vind ik dat ik me altijd heel erg aangesproken voel als mensen zoiets noemen van baby’s op facebook, terwijl:
  A. het grootste deel van mijn posts niets met baby’s te maken hebben en
  B. iedereen naar mijn mening zijn eigen prioriteiten en belevenswereld heeft, waar dat bij de één zijn werk is, bij nummer 2 zijn studie, bij nummer 3 zijn honden en bij nummer 4 zijn baby, dus ik eigenlijk de berichten die ik op facebook dagelijks lees genoeg diversiteit vind bevatten om mij niet te ergeren aan eentonigheid
  C. als je een politiek statement op facebook zet je meteen ruzie hebt, of er niemand op reageert, dus dan maar een leuke foto met 10 likes

  En ja ik heb mij weleens schuldig gemaakt aan
  -vals beschuldigen van vriendje mbt dingen die kwijt zijn
  -sms-en in de collegezaal

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   😀 Hey Ties!

   Volgens mij gaat nu iedereen zich aangesproken voelen die af en toe een kinderfoto op Facebook zet 😉 Maar, foto’s van je kinderen/babies op Facebook zetten is natuurlijk helemaal niet erg. Zelfs leuk! Maar er zijn mensen (niet jij), die dus gewoon ELKE dag een à twee foto’s van hun kinders op Facebook plaatsen. En ja, dat vind ik net zo irritant als posts van mensen die ELKE dag een a twee keer per dag over hun studie lopen te klagen 😉 Of die ELKE dag allerlei politieke ideeën lopen te verkondigen 😉 Dus je hebt helemaal gelijk dat mensen hun eigen prioriteiten hebben. Maar soms gaat het echt te ver… En jammer dat je je aangesproken voelt. Ik kan me niet eens herinneren wanneer jij een foto van T. op Facebook plaatste 😉 (En nee, dat komt niet omdat ik je van mijn tijdlijn gehaald heb ;))

   En inderdaad, je merkt zelf wel aan de likes of je je aangesproken moet voelen, hihi. 😀

   Overigens, ligt het aan mij of doen vriendjes vaker aan het vals beschuldigen van hun vriendin, dan andersom?

 4. Marloes Avatar
  Marloes

  JA, dat van die colleges is heel herkenbaar (volgens mij heb ik er tegen jou ook wel eens over geklaagd ;)). Gisterochtend zat er nog zo’n licht naast me dat op en Facebook, en op 9GAG en op één of ander paardenforum zat waarop de moord op Marianna Vaatstra (?) werd besproken. En het feit dat ik dat allemaal nog weet benadrukt hoe ongelooflijk irritant en afleidend dat is! En het enige wat ik dan kan denken is: waarom kom je in godsnaam je bed uit op maandagochtend om in Utrecht in een bedompt klaslokaal te doen wat je thuis op de bank ook kunt? Waarom studeer je dan eigenlijk? En als ik mezelf dan nog eens extra zit op te winden komt die gedachtenstroom uiteindelijk uit op WAAROM KRIJG JIJ HIER STUDIEFINANCIERING VOOR? Wat natuurlijk niet helemaal eerlijk is want diegene doet misschien normaal gesproken gewoon superhard zijn/haar best. Maar op dat moment is dat niet bepaald goed te zien 😉

  En het stukje over de mensen met Facebook en kinderen wordt helaas (ook al ben ik maar een jaar of 22 ;)) ook steeds herkenbaarder. De laatste tijd zijn het vooral foto’s van zo’n kind van amper vier maanden oud, apatisch kijkend/kwijlend/hangend naast een Zwarte Piet. Wat in zichzelf zo’n stom idee van de ouders (gek genoeg is het vaak de moeder) is, dat het vanzelf weer grappig wordt.

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   Hahahaha, we hebben het er inderdaad laatst over gehad. Meerdere keren geloof ik 😀 En JA, studiefinanciering krijgen om op 9GAG te zitten kijken tijdens een college… Dat is bijna wel wat het is, als je zo een beetje om je heen kijkt tijdens sommige colleges. Gelukkig zijn er ook nog serieuze studenten, zoals… WIJ!!! 😛