Cabin in the Woods. Daar zal je er wel weer eentje hebben, denk je misschien. Weer een variant van Cabin Fever (2002), of Wrong Turn (2003), het soort film waarin een stelletje vrienden, die op vakantie gaan naar een verlaten huisje in de bossen (of de weg kwijtraken), uiteindelijk afgeslacht worden door een groep zombies, gemuteerde ‘mensen’, ziek worden door het drinken van geïnfecteerd water, ongewild het avondeten worden van kannibalen, kortom, verzin het maar. Denk je.

Misschien is het zelfs wel gewoon een remake en is het verhaal gewoon precies hetzelfde. Denk je nog steeds. En Cabin in the Woods speelt daar nog op in ook: “YOU THINK YOU KNOW THE STORY”, staat er in beeld terwijl een spannend muziekje volgt op vijf vrienden die bij een verlaten tankstation aan een enge man de weg vragen. Daarna een shot van een verlaten, krakkemikkig huisje in het bos. “YOU THINK YOU KNOW THE PLACE”. Ja inderdaad. Je denkt inderdaad de plaats te herkennen.Het lijkt net op de blokhutten van Cabin Fever en Wrong Turn. Je zou bijna denken dat de film op precies dezelfde plaats is opgenomen als die andere films. Maar dan: een digitaal hek, wat doet denken aan The Hunger Games, verschijnt in beeld op het moment dat er een vogel in vliegt en onmiddellijk zijn dood vindt. BAM! “THINK AGAIN”, verschijnt er vol in beeld. Wat?!Oké, we hebben hier dus een trailer die gewoon spot met zijn eigen genre dus? En bovendien scoort Cabin in the Woods redelijk hoog voor films in dat genre (meestal lijken die films niet boven de 6 uit te komen op IMDB). Mijn nieuwsgierigheid overwint het: zou deze film echt anders zijn dan Wrong Turn en Cabin Fever?

Ja, dat is hij. Alhowel het verhaal inderdaad wel op een zelfde soort manier begint als de andere films: een groepje vrienden, twee van hun hebben een relatie met elkaar, twee anderen vinden elkaar leuk en de vijfde hangt er een beetje bij, gaan met elkaar naar een verlaten hutje in het bos. Alles wijst er in het begin van de film al op dat het niet goed kan gaan aflopen. De man bij het tankstation waarschuwt ze er zelfs nog voor: er komen, dat is geen probleem. Het terugkomen, dat is het probleem. Maar uiteraard zijn de hoofdrolspelers niet al te snugger en rijden ze gewoon verder naar hun bestemming.

Maar eigenlijk is het bij de trailer al duidelijk dat dit een andere film is: de groep vrienden wordt al verwacht op deze verlaten plek door een team van mensen dat popelend staat te wachten totdat de nietsvermoedende jongeren hun bestemming bereiken. Deze groep mensen zit in een ruimte waar ze naar allerlei tv’s kunnen kijken en de bewegingen van de jongeren tot in de kleinste details kunnen volgen. Een van de mensen heet ook nog eens Truman, ongetwijfeld een verwijzing naar The Truman Show. En het belangrijkste is dat deze ‘wetenschappers’ niet alleen maar kunnen toekijken, ze kunnen meer. Veel meer. Maar wat ze gaan doen en vooral waarom er gebeurt wat er gebeurt, dan moet je maar gaan zien.

Cabin in the Woods

De film is te verrassend om erg veel meer te verklappen dan de trailer doet. De film spot met zijn eigen genre, zonder af te doen aan de spanning, naar mijn idee omdat de film subtiel is in het parodiëren van zijn genre. Bovendien wordt van alles uit de kast gehaald en niet gekozen voor een makkelijk einde. Al moet ik zeggen, enerzijds is het einde erg origineel voor een film in dit genre, aan de andere kant verschilt hij totaal niet, want je kan ook zeggen dat de film hetzelfde eindigt als bij al die andere films. Kijk zelf maar waarom 😉

Ik vond ook recensies die vonden dat de film juist een teleurstelling was voor mensen die houden van horrorfilms (iMovies, bijvoorbeeld). Maar ik hou niet van horror, misschien dat ik deze film daarom verrassend goed vond. Voor het type genre, dat wel… Verwacht geen hoogstandje, maar wel eens iets anders dan je gewend bent.

Eindoordeel: [rating=3]