iPhone met slot

Een week geen mobieltje: dag 1

Een week zonder mobieltje: dus niet de hele tijd even Facebook checken, smsen, op internet van alles op het laatste moment opzoeken of tijdens het kijken van een film iets anders doen op je telefoon. Het gaat niet eens om het bellen, want bellen is wel het laatste – hoe paradoxaal het ook mag klinken – waar ik mijn mobiele telefoon voor gebruik. Doel: Meer tijd, efficiëntere tijdsbesteding, minder afleiding wat moet leiden tot: meer rust. (en een leuke uitdaging)

Dag 1: Maandag 1 oktober

Perron 3, Station Baarn, 16.45 – Ik loop perron 3 van station Baarn op, hou mijn OV-chipknip voor de incheckpaal en wil de trein instappen als ik een oudere man wat verward over het perron zie lopen met een stok voor slechtzienden/blinden. Hij bootst af en toe het geluid van de trein na (wiehoewiehoewiehoe) en houdt een mobieltje tegen zijn oor, kijkt weer op zijn mobiel, houdt hem tegen zijn oor, laat hem weer zakken en maakt nog een keer het wiehoewiehoewiehoe geluid. Ik zie dat ik nog een paar minuten heb voordat de trein vertrekt en ik vraag of ik hem kan helpen met iets. Hij komt wel heel erg dichtbij en een moment lijkt het alsof hij me gaat zoenen. Het blijkt dat hij een taxi nodig heeft, maar zij horen hem niet praten. Tenminste, dat zegt hij. Ik geloof hem niet helemaal, vooral niet als hij weer belt en weer “wiehoewiehoewiehoe!” in zijn telefoon schalt. Wanneer ik echter met zijn mobiel hetzelfde nummer bel, blijkt dat hij – tegen mijn verwachting in – gelijk heeft wat betreft zijn defecte microfoon.

Ik stel voor dat ik het nummer vanaf mijn eigen telefoon zal bellen en graai in mijn tas, om tot mijn grote verbazing te ontdekken dat ik mijn telefoon ben vergeten. Mijn heldenverhaal eindigt dus voordat ik wat kan doen en de man hobbelt opeens verward weg. Ik wil achter hem aan, maar de trein staat op het punt te vertrekken. Ik heb alleen nog de tijd om aan een taxichauffeur, die er net aankomt, uit te leggen dat de meneer die zij blijkt te zoeken, waarschijnlijk degene is die net aan de wandel is gegaan.

Trein, ergens ter hoogte van Den Dolder, 17.15 – Welke bus moet ik straks ook alweer nemen naar vriendin V.? Ik vergeet elke keer of het de 3 of de 4 is. Even opzoeken dan maar. Ehm, dus niet. Nouja, zo noodzakelijk was het ook weer niet. Alsof ik straks niet gewoon op een bord kan kijken… Ik probeer te herinneren hoe die halte ook alweer heet…

Appartement van V., Utrecht, 18.30 – De kaart op het station bood raad en inmiddels ben ik al lang bij V. aangekomen, zonder te verdwalen. Tijdens ons gesprek kom ik op het idee om een week zonder mobiele telefoon door het leven te gaan en dat ik dan maar beter meteen vandaag kan beginnen. Ja, maar… eigenlijk komt morgen helemaal niet goed uit. (Daar begint het dus al) Ik heb een afspraak met Y. in Utrecht en straks gaat ‘t op het laatste moment niet door. Of ik heb vertraging. Of er komt iets tussen. “En,” voeg ik er aan toe, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, “ons contact verloopt via Twitter.” Een mobieltje meenemen lijkt dus noodzakelijk in de ogen van de moderne mens, maar ik vertik het. Er is altijd wel een reden om te zeggen dat je beter morgen kan beginnen in plaats vandaag (dames: sporten? diëten?). Bovendien, in het pre-mobiele tijdperk konden mensen toch ook gewoon het huis uit zonder mobiel? Het experiment is dus begonnen…

Ik wil dit grandioze idee voor eeuwig vastleggen – buiten het bereik van het vergeetmechanisme van mijn brein die ook verantwoordelijk is voor het achterlaten van mijn mobieltje – maar zie dat ik ook nog eens mijn notitieboekje (die ik altijd bij me heb) ben vergeten (echt, hoe, hoe heb ik mijn tas volgepropt?! Wel in m’n tas: twee stuks handcrème, meerdere lippenbalsems, zakdoekjes en andere dingen die me toch echt minder noodzakelijk lijken). Normaal pak ik dan nu mijn telefoon om dan daarin te zetten wat ik anders in mijn notitieboek had gezet. Ik ben dus genoodzaakt in de marges van het A4-tje het een en ander te krabbelen.

Bushalte Burgemeester Reigerstraat, Utrecht, 22.00 – Ik zit in de bus (bus 3 bleek dus trouwens de bus te zijn die ik moest hebben) en wil V. alvast smsen om te bedanken voor het heerlijke eten dat ze gekookt had en de pen die ik van haar had gekregen. Moet dus maar even wachten totdat ik thuis ben en dan maar even een mailtje. Lastig zeg. Ik kan helemaal geen impulsieve berichtjes meer sturen.

Bus 3, ergens in Utrecht, ??? – Ik wil kijken hoe laat het is. Ehh.. dus… niet alleen geen mobiel, maar ook geen horloge om, omdat ik die eigenlijk niet nodig heb als ik op mijn mobiel de tijd kan zien. Tja…

Trein, Utrecht CS, 22.27 – Ik zit in de trein en wil een woord opzoeken wat ik niet ken op mijn dictionary.com app (ik ben namelijk Sherlock Holmes aan het lezen in het Engels). Goh, zo merk je opeens dat je je telefoon voor heel veel dingen gebruikt, nu je hem ineens niet bij de hand hebt…

Thuis, slaapkamer, 22.30 – Ik kom thuis en vriendje B., die mijn roze iPhone in zijn handen heeft, merkt geïrriteerd op dat ik mijn telefoon niet bij me heb. Goh… briljante opmerking B… (als je dit leest – B. leest mijn blogs namelijk niet). Ik leg hem uit dat ik hem was vergeten en dat ik maar meteen besloten heb om een week lang mijn mobiel niet te gebruiken, tot zijn ongenoegen. “Kan jij hem dan maar meteen even voor mij uitzetten nu je hem toch vast hebt?” voeg ik liefjes toe. Geen antwoord, maar een terechtwijzing: ik was ongerust (Ja,maar je wist toch dat ik naar V. ging), je kan hem niet zo uitzetten (Hoezo?), Kijk, je hebt een twitterbericht van Y. of het later kan (Ja, dat kan ik toch zo op de computer zien?!) en ik loop naar de computer om de daad bij het woord te voegen.

Thuis, slaapkamer, 23.40 – B. is gaan slapen (volgens mij lichtelijk geïrriteerd door het nieuwste project van zijn soms vermoeiende vriendin) en het is nu de uitdaging voor mij om nu a) een weg door het duister zien te vinden naar mijn kant van het bed, aangezien ik niet het licht van mijn telefoon kan gebruiken. Het is maar één meter ofzo, maar ik weet dat er van alles op de grond ligt waar ik over kan struikelen: was die ik had gesorteerd, maar waar ik verder niets meer mee heb gedaan, een tas, misschien iets wat ik de avond ervoor heb uitgetrokken en op de grond heb gesmeten, mogelijk een kruik en misschien wel een zak met spullen die naar de kringloop moeten. Ja, da’s best veel eigenlijk. En gevaarlijk. Ja, héél gevaarlijk. Mijn mobiel zorgt dus eigenlijk normaal ook voor een veilige leefsituatie.

Thuis, bovenverdiepingen, bed, 23.42 – Hoe laat moet ik mijn wekker zetten? Ik buig naar de plek waar mijn telefoon normaal ligt. Oja, daar had ik nog niet aan gedacht. Geen mobiel: geen wekker. Ik sluip weer terug in het donker (met het nodige lawaai: ik maai iets onbekends van mijn nachtkastje wat kletterend op de grond valt en sleep daarna mijn tas nog over de grond mee. B. gromt en draait zich geïrriteerd om met zijn rug naar mij toe zo te horen).

Om kwart voor twaalf op een doordeweekse avond gaat het licht op zolder dus aan om mijn tien jaar oude opwindwekker te vinden. Ik ben vastberaden niet toe te geven aan de lokroep van mijn iPhone. Of die opwindwekker, of maar opstaan wanneer B. opstaat of weggaat (wat we wel minstens een uur slaap zal kosten).

Thuis, eerste verdieping, 00.00 – Wekker gevonden, opgewonden, ingesteld, geprobeerd (“TRRRRRRR!” – moet ik het knopje nou indrukken of uittrekken om het alarm aan te zetten?) en met het tikkende klokje baan ik me weer een weg door het duister om vervolgens een halve nacht wakker te liggen van het getik. Je moet er wat voor over hebben….

Lees hier hoe dag 2 verliep

 


Posted

in

,

by

Comments

10 responses to “Een week geen mobieltje: dag 1”

 1. Joyce Avatar
  Joyce

  Ik bel of sms altijd tijdens het poepen, is dat dan wel sociaal..? ;-P

 2. mister diamond Avatar
  mister diamond

  Ik weet niet of ik hier behoor te antwoorden maar doe het toch,kep lang geleden een mobiel gehad volgens mij was ik 18 ofzo,toen werd ie gejat en eigenlijks was ik er ook wel klaar mee…….vond het een rot ding in mijn broekzak en irritant als ik gestoord werd.
  ben nu 31 en gebruik geen mobiel als ik de tijd wil zien kijk ik gewoon rond………….dood simpel overal hangt een klok ja werkelijk overal geloof me ik kan het weten, verder zal ik denk ik nooit begrijpen wat er sociaaal aan is
  ik bedoel als ik ergens sta te praten met iemand dan word ik onderbroken omdat een ander een telefoontje heeft of sms (ja dat gebeurt vaak) vind ik niet sociaal, dan praat diegene ook nog eens met iemand wie die niet ziet (geen oog contact) of erger je smst terug (totaal geen contact……..ik vind het koud) ja je reageert en ik geef toe ik doe het nu ook dit is ook koud…………je kan niet zien hoe ik me voel of als ik iets grappigs bedoel of niet.
  Verder pakken mensen juist een telefoon als er juist iets sociaal voordoet bijvoorbeeld met pauzes als je tegenover elkaar zit of als je buiten in een kringtje staat………
  ja dat valt me duidelijk op!
  bij heel veel mensen, ik was vroeger namelijk net zo toen ik nog verlegen was ik deed er alles aan om oog contact te vermijden maar zie dat exact zelfde gedrag bij mensen om me heen…………….jammer maar in mijn ogen waar………….ik wil niemand iets verbieden of mijn wil opdringen iedereen volgt zijn eigen weg maar een mobiel is in mijn ogen toch echt niet sociaal…………dan vind ik een pakje kaarten toch 10 keer socialer
  Iedereen kan zonder en ik kan het weten ik denk vooral dat mensen een mobiel nemen uit gemakzucht maar das niet aan mij besteed want dan word ik een luie donder (dat weet ik nu al) poepen in je broek is ook makkelijk hoef je ook niet mee naar de wc.
  affijn ik wens mijn lezers veel geluk en sociaal contact toe tjaaoo

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   Hoi Mister Diamond,
   Natuurlijk mag je antwoorden.
   Een potje kaartje is inderdaad veel leuker dan iedereen die maar op z’n mobiel loopt te staren 😀 Goed idee trouwens, ik ga meteen op zoek naar een pakje. Heb al jaren niet meer gekaart.
   Interessante vergelijking die je maakt met naar de wc gaan, daar zou ik nou niet zo eentweedrie aan denken.
   Maargoed, sommige mensen hebben een mobieltje die ze wel bij zich hebben, maar op ‘stil’ zetten wanneer ze bijvoorbeeld een potje gaan kaarten. En dat vind ik dan wel weer sociaal 😉
   Groetjes,
   Annemarie

 3. B Avatar
  B

  Vriend B bevalt het tot op heden erg goed! Houden zo! Lekker rustig!

 4. Marianne Pappelendam Avatar
  Marianne Pappelendam

  Deze post zit echt prachtig in elkaar. En kudos voor het feit dat je het een WEEK zonder telefoon gaat proberen!

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   Hahaha, thanx! Ik denk eigenlijk dat de eerste dag het moeilijkst was 😉 Al heb ik nog niets geprobeerd te doen waar ik mijn DigiD met sms-code voor nodig heb. Of dat ik met pech aan de kant van de weg sta 😉

 5. Karin Robberse Avatar

  GE – WEL – DIG !

  1. Annemarie Avatar
   Annemarie

   Bedankt! 🙂

   1. Karin Robberse Avatar

    Dit is een compliment van iemand die tegen de wil van haar omgeving in het zonder mobieltje blijft doen. Althans… ik heb er één, als hij zou gaan zou ik me rot schrikken en niet weten wat ik in moet drukken, áls ik hem bij me heb, wat meestal niet het geval is, issie leeg en moet ie aan de lader die ik dan dus weer niet kan vinden en de provider waar ik een abo heb heeft mazzel, mijn maand loopt 11 van de 12 maanden af met hetzelfde beltegoed als waar het mee begon. Kortom; als ik hem 2 keer per jaar gebruik, is dat veel! Complimenten voor mensen die het een week proberen, ik ben alleen bang dat ik behoor tot een uitstervend ras van mobielloos levenden…
    je overbuuf

    1. Annemarie Avatar
     Annemarie

     Het lijkt me heerlijk niet altijd een mobieltje in de buurt te hebben! Ik schrik nog steeds bijna elke keer als ik gebeld word (daarom zet ik hem vaak op stil en mis ik daardoor vaak oproepen). Ondanks het feit dat ik al zo’n twaalf jaar zo’n ding bij me heb. (Al was ik hem de eerste jaren ook vaak kwijt, tot ongenoegen van mijn vrienden die mij probeerden te bereiken). Ik vind het knap van je dat je het nog steeds volhoudt, want inderdaad, er is bijna niemand meer die (bijna) geen mobiele telefoon gebruikt. 😉
     Overigens belde ik trouwens toch al niet in de trein, bus, supermarkt of als ik bij vrienden ben. Ik geloof dat ik mijn telefoon sowieso niet echt gebruik om te bellen, maar eerder voor het internet 😉 Oeps… dat is natuurlijk wel een beetje raar… 😉
     PS, wel zonde van je abonnement. Misschien overstappen naar een pre-paidje? 😉