Zak aanmaakhout

Kachelhout regelen. Dat kan dus blijkbaar fout gaan.

Het idee voor een gezellige, behaaglijke en ontspannen afsluiting van de dag ontstond rond half negen toen mijn vriend bedacht dat het leuk zou zijn de houtkachel in de tuin aan te maken. Hij kon niet weten dat zijn avond anders zou blijken te verlopen dan hij in gedachten had. Vriendin B. en ik werden er op uitgestuurd om hout te halen. Na de hele route door het tuincentrum, niet ver van ons huis, twee keer te hebben doorlopen vanwege een nieuwe indeling – al moet ik toegeven dat het ook wat langer duurde omdat we hebberig naar alle planten en bloemen stonden te kijken -, komen vriendin B. en ik om kwart voor negen eindelijk aan bij de onlogische plaats waar het hout tegenwoordig staat: tussen de overdadig gevulde palletten met zakken boomschors, potgrond en mest. Het pallet met het bordje “haardhout” is als enige leeg.

Plan B: Dan maar doorrijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt, de Jumbo, en daar stormen we dan ook om zo’n 10 seconden voor negen tegen een beveiliger aan die ons vriendelijk, doch streng, mededeelt dat we niet meer naar binnen mogen. We zetten onze allerliefste lach op en beloven hem dat we echt slechts voor één product komen en dat hij het verschil kan maken hoe onze avond verloopt. Hij kijkt ons aan. “We zullen rennen”, proberen we terwijl we nog krampachtiger onze mondhoeken in een lieve, onschuldige lach proberen te duwen, deze keer met het gewenste resultaat.

B. gooit hout over de schuttingVriendin B. wil daarna dan maar van de gelegenheid gebruik maken haar auto bij haar huis in de buurt uit te laden (deze ligt namelijk nog vol met aankopen van eerder die dag: boomschors, planten, aarde, rieten manden) en komt op het idee al deze spullen over de schutting te gooien, zodat we niet om hoeven te lopen. “Wacht even,” zeg ik: “Jij wil dus zakken boomschors van 60 liter, zakken hout van een paar kilo en zelfs hele planten over een schutting van 2 meter-nog-wat over je schutting gooien?” vraag ik ontsteld. Terwijl ik nog midden in mijn vraag ben, is B. al enthousiast met de eerste zwaai bezig, die doet denken aan het discuswerpen op de Olympische Spelen, en laat de zak hout net los. “Kggggg”, zeggen de schutting en zak hout tegelijkertijd wanneer het hout aan de schutting blijf hangen en deze vervaarlijk doet wiebelen.

Ik besluit dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen een zak boomschors vol tegen de schutting te gooien en deze daardoor te slopen (want dat is onvermijdelijk, gezien mijn slappe spierballen) en begin braafjes meter voor meter de zakken boomschors over de grond te slepen naar de plaats van bestemming. Het zweet gutst over mijn voorhoofd.  B. gaat obsessief door met haar nieuwe Olympische sport. De overbuurman staat triomfantelijk te genieten van het schouwspel.

Als we dan eindelijk klaar zijn met uitladen, besluit B. op de terugweg dat we nog even langs haar ouders moeten om haar hond op te halen. Na een praatje, waarin we te horen krijgen dat haar ouders een hele houtstapel achter het huis hebben waar we iets van mee hadden kunnen krijgen – wat ons dus deze hele rit hadden kunnen besparen – komen we rond tien uur aan bij mijn vriend die in zijn eentje de laatste restjes hout heeft opgestookt en in het semi-donker zielig aan een glaasje wijn nipt.

Rokende houtkachelTriomfantelijk vertel ik hem dat de zakken hout maar iets van 3 euro 50 kostten (in plaats van de zakken bij het tankstation die minstens twee keer zo duur zijn), om er niet veel later achter te komen dat dat niet zonder reden is: de houtkachel begint gigantisch te roken en bij elk blok dat op het vuur gaat komt er meer rook. Nadere inspectie van het hout vertelt dat we niet alleen hout hebben gekocht, maar ook schimmels, en mijn vriend zegt, zijn teleurstelling om mijn slechte inkoopkunsten binnenhoudend: “Ik ga slapen, ik moet morgen vroeg op.”

Wil je gezellig een avond met je vriend, vriendinnen of familie in de tuin, genietend van de behaaglijke warmte van een houtkacheltje, koop je hout dan vooral NIET bij een supermarkt. Bij een tuincentrum is het even duur, maar tenminste goed (zolang je schuur niet onder water loopt na een regenbui, zoals gister), of betaal anders dan toch maar de hoofdprijs bij een tankstation…

Laatste tip: gooi vooral geen emmer water op je brandend hete kachel om hem uit te maken. Tenzij je je houtkacheltje zo snel mogelijk ten gronde wil richten.


Posted

in

by

Comments

One response to “Kachelhout regelen. Dat kan dus blijkbaar fout gaan.”

  1. Laura Avatar

    Hahaha zou ook iets voor mij zijn 😛