Blendle is niet meer nieuw. Al lang niet meer. De site werd in april 2014 officieel gelanceerd, maar daarvoor was er al een beta-versie (waar ik toegang tot had, jeeh). Desalniettemin is het mij opgevallen dat er nog steeds mensen zijn die nog nooit van Blendle hebben gehoord of Blendle bij voorbaat al niks vinden “omdat je er voor moet betalen”.

Tja, er zijn ook zoveel sites die worden aangeraden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat ik even help met een overzichtje van de voor- en nadelen van Blendle. 

 Voordelen van Blendle

Je kan Blendle gratis uitproberen en krijgt zelfs €2,50 tegoed

Geen enkele reden om Blendle dus niet uit te proberen.

Ik moet daarbij even opmerken: als ik op Facebook een link deel naar een artikel op Blendle, krijg ik vaak te horen: “Oh, shit, het is op Blendle, ik moet betalen.” En bedenk dan even: vaak gaat het om een artikel van 10  of 15 cent. Wat je niet eens zelf  hoeft te betalen als je Blendle voor het eerst uitprobeert.

Maar wat ik niet begrijp: jij wil toch ook gewoon betaald krijgen voor je werk? Wat vind jij ervan als je baas opeens gaat stribbelen dat hij moet betalen voor je werk? Het is toch normaal dat je betaalt voor het product waar een ander hard voor gewerkt heeft (in dit geval een artikel van een journalist)?

Alleen betalen voor wat je leest

Ken je dat? Dat je in de winkel/supermarkt staat en gepakt wordt door een headline op de Quest? Of de Viva? Of Quote. Je pakt het tijdschrift en bent al bijna bereid het hele tijdschrift te kopen. Maar dan kom je er achter dat je alleen dat ene artikel interessant lijkt. En je legt het tijdschrift weer terug. Want je gaat echt geen heel tijdschrift kopen voor één interessant artikel.

Blendle-voorbeeld2

Bij Blendle kan dat dus wel. Je kan dat ene artikel kopen uit dat tijdschrift, zonder dat je betaalt voor de rest van het tijdschrift wat je toch niet leest.

Welke tijdschriften heeft Blendle dan allemaal? Te veel om op te noemen! De grote dagbladen, maar ook regionale dagbladen. Populaire wetenschapsbladen zoals Psychologie, New Scientist en Quest, maar ook roddelblaadjes zoals Story. Vrouwenbladen zoals Viva, Beau Monde, Women’s Health en Grazia, maar ook mannenbladen zoals Panorama, Voetbal International en Men’s Health. En dan zijn er ook nog ‘intellectuele’ bladen zoals Vrij Nederland, Groene Amsterdammer en 360. En nog veel meer.

Geen onbevredigend gevoel als je de stapel kranten/tijdschriften die je nog moet lezen (en waar je voor betaald hebt) steeds hoger wordt

Voor een euro of 9 in de maand kan je al een studentenabonnement nemen op de Groene Amsterdammer, of Vrij Nederland. En elke week valt dat ding op de deurmat en je legt het tijdschrift op de tafel om hem straks later te gaan lezen. De eerstvolgende keer dat je het tijdschrift weer ziet is als je de editie van de week erna er op legt.

Straks, ja straks als je tijd hebt ga je lekker wat artikelen lezen onder het genot van een kopje thee.

De stapel wordt steeds hoger en opeens voel je je kut dat je gewoon 9 euro per maand betaalt aan artikelen die je helemaal niet leest. Misschien heb je er eentje gelezen de afgelopen maand.

Bespaar tijd door te kijken wat anderen jou aanbevelen.

Niet meer een hele krant doorspitten op zoek naar de artikelen die jou het interessantst lijken. Op Blendle kan je mensen volgen die dezelfde smaak hebben, of kan je zien welke artikelen populair zijn. Als je maar weinig tijd hebt, kan je zo toch wat interessante artikelen er uit pikken.

Niet goed: geld terug

Een artikel gelezen en voel je je opgelicht? Omdat je 7o cent hebt betaald voor een artikel wat je niet eens hebt uitgelezen omdat het zo saai was? Of omdat je 25 cent hebt betaald voor een artikel van één alinea? Wat de reden ook mag zijn: niet goed, geld terug. In slechts twee of drie klikken (dus niet eerst een berg digitaal papierwerk).

Blendle-screenshot

Oke, er zijn natuurlijk ook een paar nadelen:

Met een proefabonnement of studenten abo op NRC.Next ben je goedkoper uit.

Ik zeg: neem vooral dat studentenabonnement dan! Want het een sluit het ander niet uit. Je hoeft niet een aantal artikelen per maand te lezen. Je kan ook rustig twee maanden helemaal niets uit Blendle lezen. Of elke dag een artikel. De keus is aan jou. Bovendien kan je je abonnement gewoon koppelen aan Blendle, waardoor je voor die artikelen niet extra hoeft te betalen.

Papier leest lekkerder

Daar ben ik het helemaal mee eens. Blijf vooral de papieren versies lezen, zou ik zeggen.

Als ik een artikel wil delen, moet die ander er nog een keer voor betalen.

Tja, dat is minder. Sterker nog: dat slaat helemaal nergens op (vind ik). Want als ik thuis een krant of tijdschrift heb liggen, dan hoeven vrienden van mij daar niet voor te betalen als ze er in willen bladeren. Misschien dat Blendle hier in de toekomst een leuke oplossing voor heeft? Misschien even afkijken hoe De Correspondent dat doet? Of misschien iets van een family/friends-account?


 

Gebruik jij Blendle? Of zit jij ’s ochtends liever met een papieren krantje aan het ontbijt?