“Over 6 maanden ben je weer terug bij de iPhone,” zei D met een grijns toen ik hem vertelde dat ik de Jolla smartphone had besteld. D is op de hoogte van de laatste trends wat betreft gadgets, telefoons enzo. Tenminste, in die veronderstelling ben ik. Zijn reactie verraste mij. Maar hoe meer hij zei dat opensourcedingen enzo qua telefoons niets waren, des te meer was ik overtuigd dat mijn Jolla echt een supergoede keuze zou zijn. Was dat niet iets waar we steeds meer heen gaan, open source?

Inmiddels heb ik de Jolla phone vier weken in mijn bezit. Is Jolla een blijvertje? Of ga ik toch terug naar de iPhone?

Ten eerste: waarom een Jolla smartphone?

Oke, laat ik eerst even uitleggen waarom ik van alle telefoons waar ik uit kon kiezen voor Jolla heb gekozen:

Prijs
Ik heb ontzettend veel plezier van mijn iPhone gehad, maar om nou weer een abonnement van 50 euro of zelfs meer per maand af te sluiten, dat is het me niet waard. Een losse iPhone vond ik ook nogal duur. Ik twijfelde tussen de Jolla (ca. 250 euro voor een simlockvrije) en een cheape Motorola van 100 euro. Ik dacht: als ik toch iets anders ga proberen, dan ga ik het ook meteen goed anders doen: een telefoon van een relatief onbekende maker met een geheel nieuw OS. Moto viel dus af.
Bye Bye Apple
Ik was klaar met Apple. De druppel was voor mij dat ze tegenwoordig chips in hun oplaadsnoertjes maken, zodat je geen nepperds meer kan gebruiken. Waarom alles dichttimmeren? Dat past ook echt totaal niet meer binnen de huidige (digitale) cultuur. Je kan je eigen batterij niet eens normaal vervangen! De batterij van de Jolla kan je gewoon zelf vervangen, je laadt hem gewoon op middels een micro-usb-snoertje.
Mogelijkheden
De Jolla Smartphone draait op Sailfish OS. Ik dacht dat Sailfish open source was. Is niet zo, het is crowdsource. Maar goed, in Sailfish kan je zelf gewoon via een developer mode of terminal aanpassingen doen. En dat bevalt me. Voor het geval dat ik zelf lekker wil gaan prutsen.
Unlike!
Jolla is Unlike! “It is unlike anything you have seen before.” Zo wordt de Jolla gepromoot. Ik wilde inderdaad wat anders. Kocht ik ooit nog ooit de Nokia 3210 om bij de rest van mijn klasgenootjes te horen (ik zat in de 4e of 5e klas — Het was ergens rond 1999/ 2000), nu wil ik gewoon een telefoon die ik zelf mooi vind. Niet eentje die iedereen heeft, maar eentje waarvan mensen verbaasd zeggen: “wat is dat nou weer voor telefoon?” Lijkt een beetje op dezelfde soort puberige fase als toen ik 16 was dus 😉

En? Is die Jolla smartphone echt zo chill als ik dacht?

Pluspunten:

Jolla versus iPhone 4S

Mooi Design
Vaak gehoorde opmerking: “ik wil zo’n telefoon als jij hebt. Niet met van die lelijke hoeken, maar lekker strak en plat.” Nu is die Jolla helemaal niet zo superplat, maar zo oogt hij wel door het design dat uit twee delen bestaat. Opmerkelijk is dat ik de iPhones tegenwoordig een beetje lomp vind ogen naast mijn Jolla.
Vervangbare batterij
Je hoeft je telefoon niet meteen naar een winkel te brengen als je je batterij wil vervangen en je verliest ook niet de garantie als je het zelf doet. Gewoon klepje eraf en nieuwe batterij erin. Hoppa! Zo moet het bij elke telefoon zijn!
Batterij houdt het lang uit
Aan het einde van de dag staat de batterij op 60-70% bij mij. Als ik hem echt veel gebruik hoogstens 40%. Geen idee hoe lang die batterij nog zo goed blijft presteren, maar ter vergelijking: mijn drie jaar oude iPhone 4S redde het misschien tot het begin van de middag. En dan deed ik er niets mee. Ook chill: de batterij laadt gigantisch snel op. Ik heb het niet getimed, dus pin me er niet op vast, maar binnen iets van een half uur is je telefoon weer vol (van 0 tot 100%).
Relatief goedkoop
In vergelijking met de iPhone of een van de Samsungs is de Jolla relatief goedkoop. Maar als je echt een cheape wil, dan zijn er betere opties.
'Groot' scherm
Niet dat het scherm belachelijk groot is. Maar ik ben de iPhone 4S gewend, en als je deze twee telefoons naast elkaar legt, dan is dit beeldscherm een stuk groter. Heel chill. Maar als je echt een groot scherm wilt, dan moet je denk ik aan een andere telefoon denken.
Laden met USB
Geen gekut met dure laders van Apple enzo, maar gewoon lekker micro-USB. Er is altijd wel eentje in de buurt om mijn Jolla op te laden. Niet dat dat heel erg nodig is, want de batterij gaat makkelijk mee totdat hij weer ‘s avonds aan de lader naast mijn bed komt te liggen.
Notificatie-lampje
Er brandt een lampje als je een bericht hebt, oproep hebt gemist, of iets anders. De kleur geeft ook nog aan wat voor soort oproep je hebt (gemist). Facebookmessage is bijvoorbeeld blauw. Superhandig! Ik weet dat sommige andere telefoons dit ook hebben, maar Apple in ieder geval niet.

Jolla-5

Fijne integratie met Facebook
Als je wil, kan je je Facebook-account verbinden met je telefoon. Superhandig, want je contacten krijgen zo ineens een foto erbij, plus je kan vanuit je messages berichten sturen naar hun FB-account, zonder dat je die FB-messenger hoeft te gebruiken. Ook erg handig: de Facebook-gallery is meteen toegankelijk vanuit je telefoon (zie foto).
Alle berichten op 1 plek bij elkaar.
Al je berichten op één plek bij elkaar. Ik kan met vriendje S smsen, vervolgens overgaan naar Facebook-chat, eventueel de conversatie voortzetten via Google en weer terug naar een smsje. Alles onder elkaar. Ik vind dit zelf superchill.
Ruimte voor geheugenkaartje
Je kan een micro-SD-kaartje in de telefoon stoppen (tot 32 Gig). (De Jolla heeft zelf 16 Gig ingebouwd). Heel chill! Ik heb er nog geen gebruik van hoeven te maken, maar aangezien ik aan de 16 Gig van mijn 4S niet genoeg had, vind ik dit een rustgevend idee voor de toekomst. Jammer dat ik alleen bijna geen foto’s maak omdat de kwaliteit van de camera middelmatig is en ik daardoor bijna geen geheugen gebruik. Ook omdat er weinig apps zijn.

Minpunten

Weinig native apps
Er zijn echt maar weinig native apps. Een contact-app, camera-app, gallery, email-app, en nog wat apps. Niet heel bijzonder.
2 weken bezorgtijd
Ik heb twee weken gewacht op mijn Jolla. Het pakketje zou op een dinsdagavond tussen 18.00-21.00 bezorgd worden. Was niet zo. De bezorger stond om half 2 voor een dichte deur. Resultaat: ik 5 kwartier fietsen om het pakketje ergens bij DHL in Utrecht Noord af te halen om te voorkomen dat pakketje teruggestuurd zou worden naar een ander werelddeel. Oke, ligt niet aan Jolla, maar je moet dus waarschijnlijk wel lang wachten op je telefoon.
Camera is bagger
In reviews werd er gezegd dat de camera middelmatig is: niet heel goed, niet heel slecht. Nou eerst dacht ik dat ik de camera echt enorm slecht vond. Om te huilen zelfs. Want als ik op mijn scherm kijk tijdens het maken van een foto, dan is alles te scherp, er lijken maar 8 kleuren over te blijven en de omgeving verandert in kleine blokjes. Ik kijk na het maken van de foto het resultaat niet eens terug, zo erg lijkt het. Maar nu ik net een foto zocht om in deze review te plaatsen, blijkt dat het resultaat een andere foto is dan wat je tijdens het maken van een foto op je scherm ziet. De foto is best acceptabel. Inderdaad niet heel goed, maar ook niet zo slecht als ik dacht. Toch is het niet heel fijn foto’s maken als je op je beeld een soort abstracte kunst ziet in plaats van de werkelijkheid. Hieronder een paar foto’s van de Jolla en iPhone 4S ter vergelijking. Je ziet dat de Jolla foto’s erg scherp zijn (te scherp naar mijn idee, waardoor dingen vervormd worden) en dat de kleur van de foto’s wat kouder is dan die van de iPhone.
iphone4s-versus-jolla-photo
Foto boven gemaakt met Jolla. Onderste foto gemaakt met de iPhone 4S. Ik vind de foto van de iPhone zelf was natuurlijker ogen.
photocamera-Jolla-Iphone-4S
Foto links: detail van foto gemaakt met Jolla. Rechter foto: detail van foto gemaakt met de iPhone 4S. Je kan zien dat er (te) veel contrast in de linker foto zit en dat er bij de randen van de sinaasappels een soort paarsrode waas lijkt te zijn.
photo-camera-jolla-iphone-4s
Foto boven gemaakt met Jolla. Onderste foto gemaakt met de iPhone 4S. Overigens was de lichtinval bij de foto’s net iets anders, dus dat maakt het lastig te vergelijken.
Android-apps werken niet of zijn niet geschikt
De meeste Android-apps zouden moeten werken op de Jolla. Maar dat is niet zo. Sommige zijn gewoon niet beschikbaar, sommige werken gewoon niet. Hyperlapse bijvoorbeeld. Erg jammer. Echter, binnenkort wordt Sailfish OS 2.0 gereleased en die schijnt veel beter te zijn met Android-apps.
Whatsapp werkt niet goed
Sommige Android-apps werken maar half. Whatsapp is daar zo’n voorbeeld van. Soms krijg ik berichtjes pas uren later. Vaak moet ik Whatsapp weer opnieuw opstarten. Ongeveer elke keer als ik denk “hee, zou ik een reactie hebben?” Of als het klokje naast mijn berichtje blijft staan en mijn bericht dus niet verstuurd wordt. WA koppelt nummers bovendien vaak niet aan mijn contacten, dus ik moet naar de foto turen om er zeker van te zijn wie mij welk berichtje heeft gestuurd. Ik kan nummers niet opslaan vanuit Whatsapp, dus dan moet ik het nummer op een papiertje schrijven en dan een nieuw contact aanmaken in mijn contact-app. Niet chill dus. Men schijnt bezig te zijn met een native-app, maar ik heb nog niets gezien, dus tot die tijd is het een beetje prutsen.
Kleine spatiebalk
De spatiebalk is klein. Zo klein.dat.ik.alles.steeds.in.punten.schrijf.omdat. ik.steeds.de.spatietoets.mis. Gelukkig is dit veelvuldige puntgebruik na een week of 4 over. Meestal.
Geen Nederlands woordenboek
Op zich is dat niet vreselijk, want na een week of 3 heeft het woordenboek zichzelf al jouw gebruikte woorden aangeleerd en staan Nederlandse woordsuggesties er ineens wel allemaal bij. Maar in het begin is het irritant, want je telefoon heeft een fijne functie (woordsuggesties, waardoor je sneller kan tikken), maar je kan hem niet gebruiken.

Jolla-4

Ik mis iMessage. Nog steeds.
Ik mis iMessage echt vreselijk. Want dan kon ik gemakkelijk ook op mijn iPad of Mac messagen. Dat kan nog steeds, maar ik ontvang die berichten natuurlijk niet op mijn Jolla telefoon. Dus ik heb de iMessagefunctie uitgezet, aangezien ik niet altijd in de buurt ben van mijn iPad of Mac. En nu moet ik weer ouderwets smsen, of Whatsappen (wat dus niet helemaal werkt) of via de geïntegreerde Facebookmessage-functie communiceren. Kan ook, maar iMessage was chiller.
Geen screenshotfunctie
Tenminste, ik heb hem nog niet gevonden. En aangezien er een app in de Jolla-store is die iets van ‘Screenshot’ heet, denk ik dat die functie ook niet standaard in de telefoon zelf zit. En dat vind ik raar. En onhandig. Want nu heb ik pas door hoe vaak ik die functie op de iPhone gebruikte.
Geen ingebouwde navigatie
Jolla heeft wel een kaart-app, maar deze geeft alleen maar directions (van A naar B). Het werkt niet als navigatie. Erg jammer, want dat was iets waar ik dankbaar gebruik van maakte bij de iPhone (door de native kaart-app of Google maps).

Verder nog goed om te weten:

  • Geen retina-scherm. Daar merk je niet veel van, tenzij je echt op 10 cm afstand naar je telefoon gaat lopen staren.
  • Learning curve valt mee. In andere reviews stond dat de learning curve nogal steil was. Maar dat viel reuze mee. In 2 minuten tijd de tutorial even gedaan en daarna ging ‘t prima. Ik vind de Jolla fijner werken (en intuïtiever) dan de iPhone.
  • Sailfish is niet opensource. Het is gecrowdsourced. Ik weet niet of het een min- of pluspunt is. Maar ik wilde het wel even noemen, want ik dacht dat Sailfish opensource was.
  • Er zit een bepaade chip in de achterkant waardoor je zelf hardware kan aansluiten op de telefoon. Tegengesteld aan wat Apple doet dus. Apple gooit de boel dicht, terwijl Sailfish/Jolla de boel opengooit. Leuk, maar ik zie het toch niet echt gebeuren dat ik iets ga ontwikkelen en maken wat ik dan ook daadwerkelijk ga aansluiten op mijn telefoon.
  • Je vensters blijven open staan op je homescreen, maar verversen zichzelf ook, dus met één oog-opslag kan je zien wat voor nieuwe mailtjes en appjes enzo je hebt. Leuk, maar niet echt superboeiend.
  • Geinig ‘slim’ hoesje: the other half. In het hoesje wat je erbij kan kopen zit een chip, die aansluit op de chip van je Jolla. Zo weet je telefoon welk hoesje er op zit, en kan de achtergrond van je telefoon (+ ringtones e.d.) afgestemd worden op je hoesje. Geinig, meer niet.
    Jolla The Other Half
    The Other Half.

Eindoordeel: Is de Jolla Phone wat voor jou?

Neen. Ik denk het niet.

Tenzij je het echt heel leuk vindt om zelf developer-dingen te kunnen doen in je telefoon, je niks geeft om de camera of je niets met Android en iOS te maken wil hebben. Of gewoon iets heel anders wilt. Dan is het best een leuk en betaalbaar ding. Maar voor wat hij kan (middelmatige foto’s, niet tot slecht draaien Android Apps, weinig native apps) had ik net zo goed die cheape Moto van 100 euro kunnen kopen.

Had D. gelijk en ga ik inderdaad terug naar de iPhone?

Misschien wel. Als hij niet zo duur zou zijn. Of als mijn inkomen omhoog gaat. En als de batterij niet zo snel achteruit zou gaan. En als hij niet na twee jaar al als antiek wordt bestempeld. Maar vooral: als mijn heimwee naar een navigatie-app, fatsoenlijke camera en videofunctie te groot wordt.

Inmiddels, 2,5 jaar later (Augustus 2017) heb ik al ruim een half jaar de iPhone 7 plus. Na het Jolla-avontuur kocht ik een “cheapy” iPhone 5C wat BIJNA een nog slechtere keuze was dan de Jolla vanwege de 8 gig geheugen (wat neer komt op 5). Al snel was ik om de dag mijn Whatsappjes en iMessages aan het wissen, omdat mijn telefoon geen geheugen genoeg had. Ik had zo’n genoeg van het gepruts, dat ik maar voor de beste telefoon ging die er was (mede dankzij een groei in salaris) 😉