Ik was naar de uitreiking van het Gouden Kalf en heb daar bijna gehele films in fragmenten voorbij zien komen. Hier een lijstje van welke films wil ik absoluut zien, en waarvan ik tevens denk ik dat ik ze wel kan aanraden aan je (in niet-willekeurige volgorde): 

1. Aanmodderfakker.

Heeft de Gouden Kalveren (kalfjes, kalfs?) voor Beste lange speelfilm, Beste Scenario en Beste Acteur in de wacht gesleept. Dat is niet mis natuurlijk.

“Tragikomedie over mannen die te lang jongens blijven en meisjes die te snel vrouw willen worden. De 32-jarige eeuwige student Thijs sloft ogenschijnlijk zorgeloos door het leven dat gevuld is met bier, meiden, donaties van zijn moeder, hangen met zijn huisgenoot en wat werkshiftjes in een sfeerloze mediagigant. Wanneer hij de zestienjarige oppas van zijn zus ontmoet, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities en een uitgestippeld plan voor het leven, wordt Thijs keihard geconfronteerd met de gevolgen van zijn bestaan.”

(Bron: Nederlands Film Festival)

Aanmodderfakker draait vanaf 6 november in de Nederlandse bioscopen.

2. Helium.

Gouden Kalf voor Beste Camera en Gouden Kalf voor Muziek.

“Als topcrimineel Frans Weeling noodgedwongen onder moet duiken op een winters en desolaat Texel voor wraaklustige Nigeriaanse concurrenten, komt hij niet zozeer tot inkeer als wel tot inzicht. De tijd die hij met twee handlangers op het verlaten eiland moet uitzitten maakt de toch al weinig spraakzame Weeling tot een bijna contemplatieve persoonlijkheid. Zijn eigen nietigheid beseffend legt de gangsterbaas als een slang zijn oude huid af. Eenmaal terug in de Amsterdamse onderwereld realiseert hij zich dat zijn tijd er definitief op zit.”

(Bron: Nederlands Film Festival)

Het is mij niet helemaal duidelijk hoe je Helium kan zien. De premiere was in juli 2014, maar hij draait niet meer in de bios en volgens mij is hij ook nog niet te huur of te koop. Iemand een idee hoe dit zit? (Ik hoor het graag in een comment hieronder)

3. Soof. 

Geen Gouden Kalveren, wel meerdere nominaties. Lijkt me een heerlijke feel good movie.

“Soof – kort voor Sophie – heeft alles wat ze ooit wilde. Maar het leven met haar drie kinderen, een eigen cateringbedrijfje en haar hard werkende man Kasper, die op stel en sprong besluit een jaar vrij te nemen, is ook hectisch en chaotisch. Wanneer Soof de sexy en charmante choreograaf Jim ontmoet, die haar weer laat lachen en ontspannen, vraagt ze zich steeds meer af of Kasper nog wel de man is voor wie ze ooit viel. Hoe harder Soof grip probeert te krijgen op haar leven, des te meer lijkt het te ontsporen. De romantische komedie is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman.”

(Bron: Nederlands Film Festival)

Soof is reeds te koop en te huur.