Niet dat ik mijn blog zo intensief bijhield de laatste tijd (in mijn gedachten heb ik wel tientallen blogs geschreven de laatste maanden), maar toen ik er achter kwam dat mijn blog gehackt was, moest ik wel even slikken. Hoe durven ze! Mijn lieve, trouwe blogje zo maar infiltreren en besmetten met allerlei vieze scripts die mijn pagina doorschakelen naar pagina’s waar je nep-Prada’s kan kopen. Weliswaar ligt mijn blog al een tijdje een beetje te dobberen in rustige wateren, maar mijn blog is toch echt wel mijn trouwe vriend en ik heb nog steeds grootse ideeën voor mijn blog. Of wat kleinere ideeën, maar in ieder geval leuke ideeën.

Het bleek bij nader onderzoek mijn nieuwsbriefplugin te zijn die de gateway verschafte om binnen te komen. Een plugin die ik nota bene al maaaaaanden niet meer gebruikt had (dat was ook gedeeltelijk de reden dat ik gehackt was, want ik had die plugin dus ook niet echt meer helemaal geüpdatet de laatste tijd). Uiteindelijk heb ik drie dagen met mijn handen in het haar (en nog meer mijn vingers op het toetsenbord) gezeten om mijn website weer draaiend te krijgen. Ook weer veel geleerd over php, MySQL en allerlei andere nerddingen, maar van mij had dat niet op deze manier gehoeven.

Misschien is dit een goed moment om het bloggen weer op te pakken en mijn mentale schrijfsels fysiek te maken. Of in ieder geval digitaal.

Wat ik je in ieder geval wil meegeven: updaten die handel! Of het nou om je blog of telefoon gaat, gewoon doen. Als ik braaf mijn wordpress en plugins had ge-update was ik niet zoveel tijd kwijt geweest mijn blog weer werkend en spamvrij te krijgen. Sterker nog: dan was er geen achterdeur geweest waar hackers hun bloedhonden hadden kunnen loslaten om de boel kapot te bijten. Dan had ik de laatste dagen lekker kunnen genieten van het lekkere weer, in plaats van dat ik als een idioot scheldend achter mijn laptop zat. Binnen ja.

Dat doet me er aan denken… misschien moet ik mijn eigen wijsheden dan maar ook dan maar even meteen gaan toepassen. Op mijn telefoon welteverstaan. Want die is ook toe aan een paar (ehh.. 51!) updates… en van iPhones spamvrij maken weet ik helemaal niets… 51 updates… oeps…

Heb jij ook ervaringen met gehackte apparaten of sites?