Sinds jaren heb ik weer met de sluitertijd van mijn camera gespeeld, terwijl de zon tot ver onder de horizon was gezakt. Met Olaf trok ik er gisteravond op uit om wat te klooien met camera’s, nadat ik eerst een half uur verwoed het hele huis had omgespit, op zoek naar mijn statief. En opeens, terwijl je op je grond ligt, fototoestel in het statief dat je uiteindelijk hebt gevonden op zolder, ga je op een hele andere manier naar licht kijken. Terwijl je normaal mopperend over straat rijdt dat ze wel iets aan de straatverlichting mogen doen, kom je er nu ineens achter dat die zogenaamde zwakke lichten je halve foto lijken uit te branden. 

Maar je komt er ook achter dat licht tevens je beste vriend is, en dat je die vriend kan manipuleren. Met de Lampie-app op je iPhone, om maar een voorbeeld te noemen, kan je je naam schrijven of een object beschijnen van allerlei kanten. En dan krijg je best geinige foto’s, veel lol, en zo wordt een bouwcontainer opeens best artistiek.

Nachtfotografie - container

Ook een elektriciteitshok, het lelijkste van het lelijkste, krijgt ineens een aparte sfeer. Bijna een beetje oostblok-achtig—als het niet tussen al dat groen had gestaan. Ehm, oké, met heel veel fantasie dan. Iemand nog tips voor plaatsen met weinig groen en veel beton? 😉

nachtfotografie - electrohok

Overigens is het we aan te raden dat als je een lange naam hebt, om met een afkorting te werken, want in spiegelbeeld schrijven is niet al te makkelijk. Nog even oefenen dus:

nachtfotografie - naam

Nu maar hopen dat de politie niet ineens voor de deur staat, want we zagen er wel een beetje uit als boeven: alsof we allerlei inbraken aan het voorbereiden waren. Een vrouw viel bijna van haar fiets af doordat ze zich zo ver naar ons omdraaide, waarbij ze een smerig—ja, dat is het enige woord wat ik kan bedenken, smerig, afkeurend—gezicht trok.

Deze week mijn nieuwe lens uit proberen! Want tja, uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat ik mijn blog wel van enoooorm mooie foto’s kan voorzien, dus daar moet uiteraard voor geoefend worden. En bovendien heb ik even een paar dagen schrijfpauze nodig. En fotografie is gewoon leuk en ontspannend.

Welke spullen heb ik gebruikt om tot dit soort indrukwekkende foto’s te komen? 😛

  • Canon EOS 450D
  • De bijbehorende kitlens: Canon EFS 18-55mm
  • Statief
  • Zonnekap (niet noodzakelijk, maar wel handig)
  • Afstandsbediening (niet noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat je camera niet meteen al bewogen begint te fotograferen. Je kan uiteraard ook de timer op een paar seconden zetten).
  • Een 5 cent muntje van Olaf om mijn camera lekker strak op het statief te kunnen draaien. Erg handig.