Fish Spa voor je voeten: de kaasschaaf is nuttiger

Je denkt dat je de week heerlijk ontspannen gaat beginnen met een vriendin die een soort dr fishbehandeling voor jullie heeft geregeld: lekker in een luie stoel hangen, terwijl visjes het eelt van je voeten eten met een relaxt muziekje op de achtergrond. Je hebt speciaal de weken daarvoor in de tuin gebanjerd op blote voeten om even maximaal eelt te kweken en hebt jezelf ingehouden om niet met een kaasschaafachtige vijl je voeten te lijf te gaan.

Bij aankomst bij Body & Skin Care Center Amersfoort, blijkt dat de vissen niet als enige in een aquarium vertoeven. De ruimte lijkt zelf een aquarium, want het vertrek met de bakken met vissen bestaat uit vrijwel alleen ramen. Leuk als concept, behalve dan dat dit volgens mij niet echt een concept is, eerder een gebrek aan plaats.

“Als jullie wat willen drinken,” ontvangt een medewerkster jullie (jaaaa, denken jullie), “dan staat naast jullie een kaart met de prijzen.” O. Je kijkt op de kaart, die beter in een snackbar lijkt te passen met zijn schreeuwerige rode en gele kleurtjes. Uit principe besluit je niets te bestellen. Normaal krijg je een kopje koffie of thee aangeboden bij dit soort behandelingen, zoals bij Yudeska, een schoonheidssalon in de buurt van Amersfoort, waar je echt herboren vandaan komt.

IMG_2932
Geïnspireerd door de gruwelijke menukaart besluit ik al snel dat onze fishbehandeling materiaal voor een blogje wordt.

Jullie krijgen de vraag of je wel op de internetsite hebt gelezen dat je je nagels niet onlangs gelakt mag hebben, je niet allerlei medicijnen gebruikt die de vissen ziek zouden kunnen maken en het aanbod om voor 1,50 euro extra je voeten na de behandeling ingesmeerd wil krijgen met een crème. “Dit is echt een nabehandeling,” vertelt een medewerkster, jullie angst aanjagend dat zonder deze behandeling je voeten schraal en droog weer de sokken en schoenen in moeten. Uit principieel oogpunt, alweer ja, doen jullie het niet. Of het hoort bij de behandeling en het zit bij de prijs in, of je moet niet doen laten lijken alsof het onderdeel van de behandeling.

De mensen voor jullie zijn inmiddels uit het aquarium gehaald en je mag hun plaats innemen op een groot comfortabel blok (NOT), zonder leuning, waar je een uur op mag zitten. “WAAR ZIJN JULLIE HANDDOEKEN?!” vraagt de medewerkster beschuldigend aan jullie. “Onze handdoeken? Hoe moeten wij dat nou weten?” vraag je jezelf af. Zij moet toch weten waar jullie handdoeken zijn? Lichtelijk geïrriteerd haalt ze jullie miniscule handdoekjes ter grootte van twee washandjes. Het valt je op dat haar oranje huidskleur bij haar haargrens abrupt ophoudt.

Vervolgens kan je dan echt gaan ontspannen—heel comfortabel op je houten blok (wel met een dun kussentje erop)— en genieten van de vissen die nog niet echt heel enthousiast op je voeten afkomen. Vooral de slechte housemuziek uit B-categorie op de achtergrond is erg zen. Volgens mij verkopen ze dit soort cd’s bij Kruidvat.

Een meisje naast je bestelt een Fristi en haar vriend een koffie. Een paar minuten later komt de medewerkster met een pakje Fristi binnenlopen. Je weet wel, zo’n pakje die je ouders vroeger mee op reis namen voor in de auto naar Frankrijk. Zo’n pakje waar je er drie van voor 90 cent ofzo koopt, maar waar je hier 1,75 euro voor mag neerleggen. Niet eens uit een glas, maar uit een pakje. Het meisje kijkt een beetje onthutst, en begint dan een beetje van slag het rietje uit de verpakking te pulken terwijl haar vriend grinnikend van zijn koffie drinkt.

Angstvallig hou je de tijd in de gaten, want de vissen eten veel te weinig van je voeten, vind je zelf. Je had de avond ervoor al flink wat eelt aan de zijkant van je linker grote teen gespot, maar die hebben ze steeds met rust gelaten. Het fristimeisje en haar vriend besluiten teleurgesteld na een half uurtje dat het mooi is geweest. Jij en vriendin B. hadden nog de ijdele hoop dat jullie voeten weer helemaal eeltvrij en zacht zouden zijn na een uur in die bak geweekt te hebben, maar dan komt de medewerkster binnen. “Jullie kunnen je voeten gaan afdrogen,” beveelt ze. Ja, dat mogen jullie knullig zelf doen, terwijl je jezelf in yogaposities wurmt, zodat je niet half in de bak met visjes valt. Onderdeel van die nabehandeling van 1,50 is namelijk dat zij jouw voeten even afdrogen. Nu mogen jullie dat dus zelf doen, met de veel te kleine handdoekjes, terwijl de medewerkers sadistisch van achter het glas toekijken hoe jullie ploeteren.

Je had er geen rekening mee gehouden dat je benen blijkbaar opzetten als ze een uur in een bak met water hangen en als je je pijp (van je skinny jeans, erg handig!) naar beneden probeert te doen, blijkt dat niet te lukken bij je rechterbeen. Na vijf minuten geef je het op, omdat je kuit helemaal rood is geworden, pijn doet, je pijp echt niet meer terug over die kuit wil en de andere mensen zachtjes zitten te gniffelen. Met één broekspijp omhoog gerold, het eelt nog steeds aan de zijkant van je grote teen, verlaten jullie het aquarium om noooooit meer terug te komen. In ieder geval niet hier.

Overigens was de ruimte wel erg netjes, schoon en verzorgd. Beetje jammer dat de medewerkster de voeten van de vriend van het Fristimeisje met een gebruikte handdoek kwam afdrogen (“Nee, je moet de handdoek naast hem gebruiken!” corrigeerde een collega haar). Maarja, kan een keer gebeuren toch?


Posted

in

by

Comments

67 responses to “Fish Spa voor je voeten: de kaasschaaf is nuttiger”

  1. Paula Avatar
    Paula

    En jahoor.. eergister geweest voor tanden bleken via Groupon.. alles wat hier staat is gewoon waar! Had ik het maar eerder gelezen zeg! Ik werd geholpen door een buitenlandse man, totaal geen uitleg en volgens mij was de hygiene ook niet al te best! Ik heb net zoals Judith misschien hooguit een uurtje tot 2uur witte tanden gehad en inderdaad ook dat spoelinkje gekocht.. ook moest ik 5€ extra betalen omdat ik na 17u kwam en 1€ extra voor het pinnen.. Ik ben echt woest en heb ze dan ook een dikke klacht gemaild en Groupon ook! Hoe kunnen ze met zulke oplichters in zee gaan? GRRRR

    1. Annemarie Avatar

      Hoi Paula!
      Bedankt voor je reactie. Wat jammer dat ook jouw ervaring hier niet al te best is. En ook heel vreemd dat je een euro moet betalen als je wil pinnen (is dat überhaupt nog toegestaan: geld vragen om te pinnen?.
      Ik begrijp alleen niet wat het feit dat je door een buitenlandse man werd geholpen aan je verhaal toevoegt.

  2. Fyka Avatar
    Fyka

    Ik vond het echt heel leuk maar ik denk niet dat ik nog een keer naar dezelfde ga… De hygiëne was niet optimaal zal ik maar zeggen… Normaal wordt een bak 1x gebruikt, dan 1x niet en dan weer wel.. Hier was het lopende band werk… Dus geen rust voor de visjes en dus ook geen tijd om schoon water te krijgen.. Naast mij zat iemand met een pleister op haar voet gewoon in de bak, daarnaast zat iemand met gewoon nog een enkelkettinkje om en later kwam er nog 1 met 3 vieze tenen (schimmel????) ofzo want daar werden topjes van een latex handschoen overheen gedaan…
    Omdat anderen waren voorgedrongen moesten we iets langer wachten… 11:20 aan de beurt ipv 11:00… Toen 60 minuten in de bak gezeten en toen we eruit moesten kwam er iemand aan de anderen die er zaten vragen of ze iets wilden drinken!!! Wij hebben niks gehad!

  3. Judith Avatar

    Oh, had ik dit blog maar gezien voordat ik er afgelopen zaterdag heen ging voor een tandenbleekbehandeling… wat een fiasco, hahaha. Heb even de Google-recensie gekopieerd:

    Ik had hier een tandenbleekbehandeling, maar dat zou ik niemand aanraden. Je krijgt geen intakegesprek, geen uitleg, er wordt alleen wat gel op je tanden gesmeerd waarna je een half uur voor een uv-lamp zit. Ik heb welgeteld twee uur wittere tanden gehad (ondanks dat ik met de mondspoeling die ik op advies bij Body & Skincare Centre had aangeschaft, had gespoeld), waarna de kleur weer hetzelfde was als voor de behandeling. Erg jammer en zonde van mijn geld. Er liep naar mijn mening geen deskundig personeel rond en de zaak deed ook niet erg hygiënisch aan. Kortom, hier ga ik nooit meer naar toe.

  4. Yvonne Avatar
    Yvonne

    Wat baal ik dat ik dit nu pas lees.
    Ik ben vorige week geweest, uur gereden, leuk cadeautje voor een vriendin, we hadden er zin in. Maar toen we binnenkwamen begon er al iets te dagen inderdaad. Wij hadden uiteindelijk met z’n tweetjes een bak met 16(!!!) visjes. Toen we ernaar vroegen/ over klaagde met onze buurvrouwen in het ‘hok’ heeft niemand ons fatsoenlijk te woord gestaan, het ene meisje zei in de bak kijkend: tja deze zijn volgens mij ook best groot en liep met een rood hoofd weg. De ander stond een beetje schaapachtig lachen. Ik heb bij vakantieveiling een klacht achter gelaten, maar wordt verwezen naar de aanbieder. Ik was vooral benieuwd waar nog meer een klacht in te dienen valt?deze toko zelf gaat duidelijk niks doen met de klacht.

  5. esther Avatar
    esther

    Ik loop nu ergens anders stage waar ik persoonlijk goed word begeleid en echt behandelingen oefen in plaats van voeten afdrogen, kant en klare wafels tussen het tosti ijzer doen, tosti’s maken, kant en klare saucijzenbroodjes uit de magnetron en kant en klare hamburgers van 50 cent uit de koeling van de supermarkt moet serveren. Kortom, ga hier niet heen.

  6. esther Avatar
    esther

    Ik heb als een van de vele stage gelopen bij body & skincare en ben ontevreden over hoe daar de zaken gaan, naast de 2 eigenaren werken er alleen maar stagaires. We moesten vooral niet zeggen dat we stagiaires waren maar dat we daar al lang werkte, ‘dat zou proffesioneler overkomen’. Dit kan ik gewoon geen goed leerbedrijf noemen, het enigste wat er daar de hele dag gebeurde was dat we haastig mensen hun voeten moesten afdrogen, vandaar dat vele stagaires zelf zijn vertrokken, geen enkele leerling schoonheidsspecialiste van mijn school heeft een goed woord te zeggen over dit bedrijf. 8 van de 10 hebben daar stage gelopen en zijn uit eigen wil vertrokken, de eerste dag dat ik stage moest lopen moest ik gelijk een gezichtsbehandeling geven wat ik nog niet eens op school had geleerd. Ik moest maar naar haar kijken naast me en haar een beetje nadoen. Vaak heb ik aangegeven dat ik meer wilde oefenen dan alleen maar de hele dag mensen hun voeten afdrogen, daar werd niet naar geluisterd. Daardoor had ik het helemaal gehad, waarna ik abrupt daar gestopt ben. Ik zou mijn stage map nog ophalen want die had ik nodig voor mijn volgende stage. Na enkele keren gebeld te hebben of ze hem konden klaarleggen waarna ik elke keer een vaag antwoord kreeg ‘we zijn te druk bel later’ heb ik de stoutr schoenen aangetrokken en ben ik erheen gegaan om mijn map opte halen. Bij binnekomst negeert de eigenaar mij volledig ik loop naar de eigenaresse toe om mijn map te vragen. Vertellen ze mij dat ze mijn map allang hebben weggegooid en dat ik maar mag vertrekken. Ik vertel ze op een rustige manier dat ik voor deze map heb betaald en er al uren in waren afgetekend die ik voor hun heb gewerkt, dus dat ik die uren weer afgetekend wil hebben. Dat interesseerde ze niet. Zo heb ik het allemaal via school moeten regelen dat deze gewerkte uren alsnog worden meegeteld. En ohja, mijn school heeft een nieuwe map voor mij gefinancierd terwijl hun hem hadden weggegooid. Onze stagebegeleidster zegt zelfs dat het daar slecht is geregeld.

  7. Esther Avatar
    Esther

    hoi annemarie,

    ja het is jammer dat je het niet van te voren weet. ik heb via vakantie veilingen 25 euro betaald, de tweede persoon mocht voor dezelfde prijs (wat al een beetje raar is) normaal betaal je voor deze behandeling 200 euro. ook hebben we ruim een uur moeten rijden wat ook benzine kost. ik ben zelf schoonheidsspecialiste, wat ik daar heb gezien klopt voor geen meter. volgende week ga ik contact opnemen met dit bedrijf en ga ook een officiële klacht indienen bij hogere instanties. ik snap niet dat dit bij zoveel mensen kan gebeuren zonder dat er maatregelingen worden genomen.

    1. Annemarie Avatar

      Hoi Esther.

      Misschien dat de mensen met een vervelende ervaring dachten: “Eens, maar nooit weer” en hebben zij verder geen klacht ingediend. Dat heb ik ook gedaan, want ik vond het net niet erg genoeg voor een klacht (maar wel voor een blogje).
      Heb je nog contact opgenomen met het bedrijf? In ieder geval hoop ik dat mensen d.m.v. blog in ieder geval een beetje een idee krijgen wat ze kunnen verwachten (mits ze mijn blog en de vele reacties op tijd lezen ;-))

  8. Miriam Avatar
    Miriam

    Wij zijn vanochtend geweest en het was zeer bedroefend. We hadden via Vakantieveilingen een fish spa behandeling gekocht. We komen aan en we vonden het al niet echt uitnodigend aan de buitenkant maar het is ons al vaker overkomen dat iets niet geweldig eruit ziet maar toch wel heel leuk was. Dus we gingen vol goede moed naar binnen. We werden vriendelijk ontvangen en we konden bijna meteen doorlopen. We kwamen in een kamertje met 3 bakken. 1 voor 2 personen en 2 voor 3 personen. Onze voeten werden ontsmet en we mochten erin. Daarna kwam ook niemand meer langs om te vragen of we wat wilden drinken of dat het allemaal goed ging. Er zijn letterlijk 4 visjes geweest die aan onze voeten hebben gezeten of er langs zijn gezwommen en verder niets. Na ongeveer een kwartier hebben we met moeite iemand erbij gevraagd want we hadden niet het idee dat dit zo hoorde. Nee, dit was inderdaad niet zoals het hoorde maar ja alle bakken waren bezet en haar baas moest beslissen wat er moest gebeuren. Na 25 minuten hebben we uit pure ellende onze voeten afgedroogd en onze schoenen weer aangetrokken want in een bak met water zitten kan ik thuis ook. We kwamen voor de visjes. Bij de balie antwoorden de baas dat het heel normaal was. Want de visjes kwamen en gingen dan weer weg en dan kwamen ze weer. Raar dat het meisje wat er eerst was zei dat het niet normaal was. Dat hebben we ook gezegd en we konden kiezen. Een kopje koffie van de zaak of 3 kwartier tot een uur wachten tot er een andere bak beschikbaar was. We hebben geen van beiden gekozen want we waren er helemaal klaar mee, maar we zijn wel ons geld kwijt.
    Voor ons was dit eens en nooit meer!

  9. Esther Avatar
    Esther

    mijn vriendin en ik hebben gisteren ook onze tanden gebleekt bij dit bedrijf. bij binnenkomst moesten we al over een grote slang stappen, wat het water van de visjes afvoerde op straat. vervolgens werd er gestofzuigd waardoor wij elkaar niet meer konden verstaan. natuurlijk probeerde ze ook ons een extra behandeling aan te smeren, wat we gelukkig niet hebben gedaan. professioneel en deskundig komen ze totaal niet over. ze doen maar wat, wij hebben het gevoel dat we zijn opgelicht. de tanden zijn nog precies hetzelfde.

    1. Annemarie Avatar

      Hoi Esther,
      Jammer dat ook jullie geen goede ervaring hebben gehad bij Body & Skin Care Center. Vervelend dat jullie betaald hebben voor een behandeling om je tanden te bleken, maar geen resultaat daarvan zien. Vooral niet als je er een paar honderd Euro voor betaald hebt (ik zie op hun site dat de prijzen variëren tussen de 129,- en 249,-). Hopelijk kunnen mensen in ieder geval met behulp van blogs zoals die van mij een goede afweging maken of ze bij een bepaald bedrijf een behandeling wel of niet gaan uitvoeren. Jammer dat jullie pas na jullie behandeling op mijn blog kwamen. Bedankt in ieder geval voor het delen van jullie ervaring.
      Groetjes,
      Annemarie

  10. Katie Avatar
    Katie

    Hallo,
    Ook wij zijn geweest. We hadden van te voren deze commentaren gelezen. Een behoorlijk aantal opmerkingen hierboven herkennen we totaal niet. Personeel was zeer vriendelijk, heeft goede uitleg gegeven over de visjes. Hij heeft ons ook het voedsel van de visjes laten zien en beschreven hoe het water verversen en de pompen werken. We werden op onze wenken bediend met koffie en thee. De muziek was rustig en op goed geluidsniveau. Wij hebben erg genoten en komen zeker weer terug.

    1. Annemarie Avatar

      Hallo Katie,
      Dat is fijn om te horen! Hopelijk zijn er meer mensen die inderdaad gewoon een ontspannen middag daar hebben en lekker hebben genoten. Want dat is de bedoeling van zo’n behandeling toch? Fijn dat je je goede ervaring hier in ieder geval deelt, zodat er geen verkeerd beeld ontstaat.
      Groetjes,
      Annemarie

  11. Marcela Avatar
    Marcela

    Wij zijn er afgelopen dinsdag geweest en inderdaad geen plek op de kapstok en met z’n zessen in een klein hok gestampt. Wij hebben wel 1 uur gezeten en de visjes deden hun best, maar erg onverzorgde beautycenter. De dame die ons hielp had geen enkele kennis van de behandeling. Ze liep ook op erg vieze sneakers, niet representatief voor een beautycenter!
    Her was wel een leuke ervaring wat de visjes betreft, maar de professionaliteit is ver te zoeken en daarbij leek het meer op een aftands bar!

  12. Wilma Avatar
    Wilma

    Vandaag ook ‘daar’ geweest. Direct al bij binnenkomst kregen we ‘t gevoel: is dit een bodycare centrum?! Wachtenden al in de hal. Onvoldoende zitplaatsen. Eén kapstok voor ca. 20 jassen (elk uur wisseling van ‘klanten’ en je kon met ca. 10 tegelijk een fish spa ondergaan. Achtergrondmuziek van SkyRadio… de dame achter de balie was allervriendelijkst; dat was dan ook het enige dat aan een spa deed denken. Op het moment suprème konden we bij 3 anderen in een kamer gaan zitten. Later kwamen er nog 2 bij. Onze voeten kregen de ‘ ontsmettingsbehandeling’: voeten omhoog houden en ze werden besproeid. We moesten zelf onze voeten drogen waarna we de vissenbak in konden. Wij kozen ook voor een parafinepakking van onze handen. Dat leek nog érgens op, maar ook niet op een wellness behandeling: handen werden vluchtig ingesmeerd, 2x in de oarafine gedompeld en ingepakt. Na ca. 10 minuten werd alles er weer afgehaald en dachten we: nu krijgen we een handmassage, maar nee hoor, t was klaar. Tussendoor kregen we een blikje cola met n rietje ter verhoging van het wellness gevoel. Kostte 2,00 p.st. We hadden na afloop gekozen voor een nabehandeling met n creme. Dat leek ons wel iets. Ruim voor tijd werden we gevraagd onze voeten uit t water te halen zodat een van de meisjes ze kon drogen en de ‘cremebehandeling’ kon geven. Die behandeling bestond uit 2 knijpjes creme uit de fles in de schortzak van het meisje waarna de creme vluchtig uitgesmeerd werd en dat wás het dan weer. Binnen 55 minuten stonden we weer buiten, blij dat we er via vakantieveilingen maar € 10 voor betaald hadden. Dit gaf geen wellnessgevoel, in tegendeel. We hadden t idee dat we op een lopende band terecht waren gekomen….

  13. Carla Avatar
    Carla

    O jee, ik ga zaterdag met een vriendin. Ik hoop dat het inmiddels na een paar maanden beter is geworden maar ik zie er echt een beetje tegenop nu ik jullie ervaringen lees.

    1. Annemarie Avatar

      Hopelijk valt het mee zaterdag en kunnen jullie toch nog lekker genieten 🙂

  14. Sophie Avatar
    Sophie

    Bijzondere verhalen lees ik nu! Volgende week ga ik met mijn dochter hier naar toe. Als het werkelijk zo is als hier geschreven staat, ga ik actie ondernemen bij de gezondheidsinspectie. To be continued..

  15. Mirjam Avatar
    Mirjam

    Haha, Annemarie, wat een mooi stuk. Ik heb mijn ervaring net op google gedeeld, zal hem hier even kopiëren want hier zou ik echt nooit meer heen gaan….

    Via een veiling had ik kaartjes voor Dr. Fish bij Body & Skin care center in Amersfoort. (gelukkig niet meer dan 15 euro betaald) We kwamen binnen op een erg druk moment, er was niet eens plek voor onze jassen. Gelukkig is alles op afspraak dus we hoefden niet lang te wachten. Een aantal mensen zit in de etalage van het gebouw, en wij worden met nog 4 vreemde mensen in een kamertje gezet. Onze voeten werden niet gecontroleerd, alleen even ‘gesprayed’ met schoonmaakmiddel. Je mocht je eigen handdoek gebruiken, wat volgens mij niet altijd even hygiënisch was. Het gekke was, dat wij zo’n 40 visjes in onze duo-bak hadden, en de mensen tegenover ons zéker 150. er werd gezegd dat dit een bak voor 3 personen was, dus vandaar, maar dat verklaarde echt nog niet waarom zij zoveel visjes hadden. Je kon ook zien dat daar gemiddeld wel 10 visjes per voet zaten, terwijl wij geluk moesten hebben met één visje per voet. De andere mensen in onze kamer (ook een bak met zo’n 40 visjes) gingen halverwege weg omdat ze het zo slecht vonden. Het kriebelde wel aan je voet, maar ik heb achteraf niet echt gemerkt dat mijn voeten zachter waren. Al met al een wat vreemde ervaring op een plek waar ik niet nog een keer heen zou gaan.
    Ook zag ik nog dat er een dood visje uit de bak werd gehaald, gewoon met de handen…