Ork ork ork, soep eet je met een …
Je kent ‘m vast wel. Lachen, gieren, brullen natuurlijk als iemand dan “vork” antwoordt, want soep eet je natuurlijk met een lepel! Maar nu Cup-a-Soup de grenzen van pizza’s en soepen verlegd, is die grap straks helemaal niet zo grappig meer. Wibbel, wabbel, wepel, pizza eet je met een …lepel!

Pickwick shockeerde enkele mensen al met Lemon Pie-thee en Speculaasthee. De limited-edition soep van Cup-a-Soup leent zich echter uitstekend voor de uitspraak ‘Nu breekt mijn klomp’. Wat is namelijk het geval?

Ik zit voor de tv en opeens komt Cup-a-Soup voorbij met een geinige reclame; een operazanger die op een prachtige, gevoelige manier tegen iemand zingt “Gladjanus…”. Ik word er helemaal door afgeleid en heb niet eens door waar de reclame eigenlijk over gaat.

Pas later besef ik hoe ik nou precies gebrainwasht werd toe ik hersenloos naar de ondertiteling van het scherm zat te staren. Cup-a-Soups nieuwste smaakje gaat namelijk iets verder dan Pickwick met haar speculaasthee door Pizza Quatro Staggioni als smaak te kiezen voor een… SOEP!

En toen brak mijn klomp dus.

Want waar de speculaasthee nog wel een bepaalde logica heeft (de kruiden voor speculaas worden gebruikt voor thee, waardoor het lijkt alsof de thee naar speculaas smaakt), mist dat volledig bij de Cup-a-soep pizzasoep. Dat weet ik al voordat ik überhaupt ooit een beetje van die soep geroken of geproefd heb.

Het klinkt zo mooi, zoals Cup-a-soup het op haar site zet: “Pizza quattro stagioni betekent letterlijk ‘vier jaargetijden’ en bevat onder andere tomaat, kaas, ham, champignon, paprika, salami en basilicum. Mmmamma mia, en dat nu allemaal in een soep! Zelfs de knapperige bodem proef je terug.”

Bron: kruidenthuis.nl
Bron: kruidenthuis.nl

Wow! Klinkt dit niet heerlijk? Wie wil dit nou niet? Een knapperige bodem in je soep! Elk ander deeg zou soppig worden, maar blijkbaar heeft Cup-a-soup een manier gevonden om de ‘pizzabodem’ lekker knapperig te houden. (Hebben ze er soms plastic ingespoten?!) En dan ook nog eens hoppa, in één minuut klaar. Veel makkelijker en goedkoper dan zo’n echte pizza. Wat houdt je nog tegen?

Nou, ehm, misschien is het verstandig om eerst even de ingrediëntenlijst te lezen voordat je je tanden in die heerlijke, vloeibare pizza zet. De ingrediënten zijn namelijk (volgens de site):

Aardappelzetmeel, croutons 16%, tomatenpureepoeder 16%, smeltkaas 9,4%, zout, suiker, smaakversterker E621, paprika 1,7%, gistextract, knoflook 1,5%, varkensvet 1,4%, plantaardig vet, ui 1,2%, champignon 1,1%, basilicum, ham 1%, oregano, geconcentreerd groentesap (selderij, wortel, prei, ui), tijm, aroma.

Nu ben jij misschien niet zo getraind in het lezen van ingrediëntenlijstjes, maar ik wel. En ik kan je zeggen:

Als er meer smaakversterker dan smaken in het product zitten, klopt er iets niet. Aardappelzetmeel: smakeloos. Croutons: smakeloos. (Tenzij er kruiden inzitten, maar dat is niet het geval, want anders hadden die ingrediënten er bij moeten staan). Tomatenpureepoeder: hmm, wat denk jij? Misschien een beetje smaak? Heel klein beetje? Zout: is een smaakversterker. Suiker: is een smaakversterker. E621: is natuurlijk de nucleaire kernbom der smaakversterkers. Ja, en dan, na deze hele lijst, komt er pas een beetje smaak: paprika. Dan WEER een smaakversterker (want gistextract is gewoon een smaakversterker).

En dan, mocht je desondanks toch bereid zijn om je smaakpapillen te strelen met dit smaakversterkerfestijn, wil ik je nog even vragen over de volgende punten na te denken:

  1. zou je werkelijk varksensvet op je pizza doen? Really?!
  2. Croutons. op pizza?
  3. Aardappelzetmeel. Hmmm… jammie. Lekker aardappelzetmeel. Jij bent vast een fan van Maizena.
  4. Ohja, de groenten! Zou ik de groenten bijna vergeten! Hoe kan dat nou? Want dat is toch ook wel wat de pizza zijn smaak geeft: welgeteld 2,3 % groenten! En 1% ham, daar doe je het natuurlijk voor. Vooral in combinatie met het geconcentreerde groentesap. En als je er dan nog water bij gooit, laten we zeggen, zo’n 100 ml (voor het rekengemak), dan wordt dat percentage ineens 0,023% groenten. Is dat niet lekker?

Eet smakelijk!

Nu ben ik benieuwd naar jouw mening over de aanmoediging op de site van Cup-a-Soup: “We horen je smaakpapillen al denken: wow, die willen we proeven!” Ik ben benieuwd wiens smaakpapillen dat dan zijn. Is er iemand die dit werkelijk denkt? Of onderschat ik de pizzafans nu?

Ten slotte: Quatro Stagioni is toch een pizza die in vieren verdeeld is, waarbij elk kwart een andere topping heeft? Het idee van die quatro is toch dat het vier quatro’s zijn? Van elk seizoen één? Dus als je alles door elkaar gooit, zoals in de soep gebeurt, dan is het toch geen quatro stagioni meer, maar gewoon een una anno?

Ik heb dus een geweldig idee voor Cup-a-soup, gratis en voor niets. Ik zou de naam veranderen in: Una zuppa anno con molti aromatizzante. (Met dank aan Google Translate.) Oftewel, want er is natuurlijk niets Italiaans aan die soep: ‘een vierseizoenensoep, dus eigenlijk een jaarsoep, met heel veel smaakversterkers.”

Gelukkig is het een limited edition en kan je quatro stagioni straks weer alleen consumeren zoals het hoort: als pizza. Met mes en vork, of gewoon uit de hand.