Dacht je dat het hebben van een blog alleen maar inhoudt dat je onderwerpen verzint om over te schrijven en vervolgens daadwerkelijk achter je computer gaat zitten om een stukje tekst te produceren? Fout gedacht!

Bloggen is zoveel meer dan dat. Wil je weten wat bloggen dan nog meer inhoudt, als het niet alleen om schrijven gaat? Of ben je zelf misschien net begonnen? Of ben je benieuwd hoe het bloggen mij tot nu toe afgaat? Lees dan verder…

Bloggen is…

problemenonecomVoor de zoveelste keer klagen bij je hosting dat je site weer plat ligt. (Dat moest ik even kwijt, nadat mijn site de afgelopen week al tig keer onbereikbaar is geweest.) Maar dat wilde ik eigenlijk helemaal niet zeggen.

Nadenken en observeren

Anders heb je ook niets om over te schrijven natuurlijk… Misschien is het ook dan ook beter om dat in omgekeerde volgorde te doen: observeren en nadenken.

Jezelf onderscheiden

Bloggen is ook een template uitkiezen die jouw site onderscheidt van andere blogs. Zo weiger ik om een witte achtergrond te nemen, omdat zoveel bloggers dat al hebben. Heel mooi hoor, maar die blogs beginnen zo op het eerste oog nogal op elkaar te lijken. Beter (maar tijdrovender) is je eigen template maken. En uiteraard ben ik dan steeds bezig met kijken wat nog beter zou kunnen. Voordat ik het weet ben ik dan alweer een paar uur bezig geweest, zonder een woord geschreven te hebben.

Ook is het handig om te bedenken wat datgene precies is wat jouw site inhoudelijk onderscheidt van die van al die andere blogs. Of dat nou een niche is, een thema, of een schrijfstijl. Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit. Ik denk dat ik een balans probeer te vinden tussen een vleugje persoonlijkheid, maar ook diepere vraagstukken probeer te behandelen. Niemand zit te wachten op een soort van dagboek, lijkt me. Ikzelf ook niet, trouwens. Tenzij je natuurlijk een enorm bijzonder leven hebt. Of juist een alledaags leven, maar dat weer op een bijzondere en herkenbare manier weet te representeren.

[alert color=”gray”]Welke blogs lees ik dan bijvoorbeeld? Op het moment kom ik er te weinig aan toe, maar wanneer ik geen stage loop lees ik bijvoorbeeld de blog van Sylvia, op haar site sylviakuijsten.com. Zij schrijft bijvoorbeeld leuke blogs in haar rubriek ‘De Rechbank‘, waarmee ze je ook nog iets leert over rechten.  Lauradenkt.nl is vaak lekker kort, waardoor je haar humoristische blogs makkelijk en snel tussendoor kan lezen. Laura’s (andere Laura) blog is persoonlijker, maar erg humoristisch en grappig geschreven met soms de nodige zelfspot en daarom ook een aanrader.[/alert]

Bloggen is meedoen

Als blogger moet je zeker andere blogs lezen om te kijken wat er speelt en hoe andere het bloggen aanpakken. Ook gewoon omdat sommige blogs zeker de moeite waard zijn. Handig om blogs te volgen: Bloglovin’ (hier kan je mijn site ook volgen).

Bloggen is andere bloggers tips en tricks geven, of zelf om hulp vragen. Of het nou gaat om vragen of je foto’s zomaar mag gebruiken, hoe je CSS makkelijk onder de knie krijgt, of waar je het beste een blog kan hebben (WordPress, Blogger, Tumblr, bijvoorbeeld). Ik zit zelf bij een (besloten) Facebookgroep waar we allerlei leuke, interessante tips & tricks uitwisselen.

Bloggen is ook marketen

Je moet je blog dus niet alleen te zien ‘verkopen’, door over een bepaald onderwerp te gaan wat niemand behandelt, maar het is ook handig om je site makkelijk vindbaar te maken door zoekmachines. SEO’en dus.

SEO staat voor Search Engine Optimilization. Rekening houden met hoe je site het best gevonden kan worden door zoekmachines. Ik heb het geprobeerd en als ik er tijd aan besteed, zie ik in mijn statistieken dat meer mensen via de zoekmachine op mijn site terechtkomen. De laatste maanden waren dit zoektermen als: “annemarie sint jago” (oké, dat is redelijk voorspelbaar, ook vanwege mijn site-adres), “koortslip” (met dank aan mijn blog over de koortslip), “nieuwjaarsduik” (wellicht waren mensen op zoek naar een kiekje van zichzelf), “anticonceptiepil” (‘Brief aan Gebruikster‘) en “envelopje” (‘Het kleine inspiratieloze envelopje’). De plugin van Yoast helpt een handje bij je site SEO-vriendelijk maken.

Door foto's zelf te maken, hoe ik me niet druk te maken om auteursrechten. Sowieso is het ook een manier om de grootste lol in je eentje te hebben.
Door foto’s zelf te maken, hoe ik me niet druk te maken om auteursrechten. Sowieso is het ook een manier om de grootste lol in je eentje te hebben.

Bloggen betekent ook beeldmateriaal vinden, of zelf maken, om je site aantrekkelijk te maken. Het liefst maak ik mijn foto’s zelf vanwege de auteursrechten. Vandaar dat je geregeld foto’s van mezelf terugvindt op mijn site. Zonder beeld heb je alleen tekst, wat voor de meeste bezoekers minder interessant is. Die foto’s nemen een hoop tijd in beslag. Ook omdat ik een beetje een perfectionist ben (zie je de paradox? Beetje perfectionist? ;-)).

Social Media

socialmediaphoneDe Social Media lenen zich natuurlijk perfect voor het promoten van je blog. Een Facebookpagina van mijn blog moet ervoor zorgen dat het woord verspreid wordt. Die pagina moet ik dus ook nog onderhouden. Mocht je mijn pagina leuk vinden, deel hem dan met vrienden. Mijn eeuwige dank hiervoor! 🙂 (Dat kan meteen vanaf mijn site. Zie de like-button aan de rechterkant!) Op deze FB-pagina plaats ik een update wanneer er weer een nieuwe post is en soms zet ik er een wedstrijd op. (Jawel, de animo voor de laatste wedstrijd was o-ver-wel-digend! Ik denk dat niemand geïnteresseerd was in die boeken die ik weggaf… Of jullie dachten “Ik maak toch geen kans”)

Verder krijg ik elke maand toch ook nog zo’n zestig bezoekers op mijn site via Twitter, LinkedIn en Google plus. Niet te vergelijken met de lezers die via Facebook op mijn site komen, maar daarom niet minder belangrijk. Na elk blogje zet ik op elk medium een link naar mijn blog. (Oftewel: na het publiceren van mijn blog moet ik dus ook nog eens linkjes zetten in de Social Media, wat een werk allemaal!)

Ik probeer ook in te schatten—of misschien kan ik het beter experimenteren noemen—op welke tijden ik het best een link op FB kan zetten (FB is nog steeds verantwoordelijk voor de meeste bezoekers). Redelijk lastig en nu ik stage loop en ik alleen ’s ochtends en ’s avonds een berichtje kan posten. (Wanneer zit jij meestal op FB?)

Bookrose_smallVerder verstuur ik ook een nieuwsbrief naar een lijst met abonnees. (Op de rechterzijbalk kan je je inschrijven). Als je niet op de Social Media zit, of daar non-actief bent, komt een notificatie van mijn laatste blogje direct in je inbox. (Hiervoor gebruik ik de WordPressplugin Wysija Newsletters, voor de medebloggers, of anderen die geïnteresseerd zijn in welke plugin verantwoordelijk is voor die superslicke notificatienieuwsbrieven).

Als je blogt is een trouwens notitieboekje onmisbaar (tenzij je een schitterend geheugen hebt). Ik heb dan ook altijd mijn veel te dure rode Moleskine notitieboekje bij me, waarin ik al mijn ideeën bijhoudt. Tegenwoordig gebruik ik daarnaast ook Evernote.

Engagement

Superleuk om reacties te krijgen, maar bloggen betekent dus ook je reacties lezen en daar weer op reageren. Leuk, maar tijdrovend. Ik probeer altijd wel reacties uit te lokken, door de keuze van mijn onderwerpen, of door expliciet te vragen aan jou of je een reactie achterlaat (zoals je misschien al eens hebt gemerkt). Jullie reacties maken mijn blog levendiger en bieden vaak interessante inzichten. Reacties kunnen dus echt wat toevoegen aan een blog.

Als ik tijd overheb, dan verdiep ik me nog in allerlei andere methoden om lezers te engageren, betere blogs te schrijven, betere titels te verzinnen. Sites als Problogger, Dutch Cowboys bezoek ik bijvoorbeeld regelmatig. (Behalve in de huidige periode, waarin ik verstokt ben van extracurriculaire activiteiten. Prachtig woord toch “extracurriculair”. Beetje misplaatst hier, eigenlijk. Maar ik vond het zo’n mooi woord.)

Bloggen is ook je lezer (jij dus!) op je site houden. Daarom zet ik aan de onderkant van mijn berichten een lijst met gerelateerde berichten die interessant kunnen zijn. (Hiervoor gebruik ik de plugin van Microkid). Ik hoop namelijk dat mijn artikelen niet al na één dag afgeschreven zijn, maar dat iemand er later via een ander artikel nog eens een keertje op terecht komt.

Tot slot—ik had het nog veel langer kunnen maken, maar voor een digitaal medium schrijven betekent dat je je artikelen beter niet te lang kan maken. Tot slot dus: bloggen betekent doorzetten. Laat doorzetten nou net mijn voornemen voor 2013 zijn!

En lezer, jij bedankt voor het bezoeken van mijn site.

Had jij gedacht dat er zoveel komt kijken bij mijn blog? Had je misschien gedacht dat ik alleen af en toe even een stukje tekst typ? Of heb je nog vragen? Dan hoor ik het graag van je (jawel, in een reactie hieronder ;))