Heb je wel eens bedacht wat je in je muesli of cornflakes zou doen als je zelf zou kunnen beslissen wat er in je muesli komt? Maar ja, zo werkte het niet, want de fabrikant had al een mix voor jou bedacht in de vorm van Kellog’s K met aardbeien bijvoorbeeld. Zelf kon je hoogstens nog iets aan zo’n bestaande mix toevoegen, stukjes appel bijvoorbeeld, of de vieze zonnebloempitten eruit pielen als je die smerig vond.Maar nu kan jij zelf je ideale muesli (of cornflakes) mixen, jeej!

Mix je eigen muesli

Op de site van MyMuesli—of de muesli-jongens, zoals ze ook wel worden genoemd—kan je zelf kiezen wat er in je muesli gaat. De mogelijkheden zijn te veel om allemaal op te noemen, maar om je maar een idee te geven: kies uit basisingrediënten zoals havervlokken, kamult, spelt, amaranth, honingpops of kokosvlokken. En dit is maar het begin, er is nog veel meer en natuurlijk zijn er ook ‘gewone’ basisingrediënten zoals cornflakes. Je kan zelfs kiezen of je amaranthvlokken wil of liever gepofte amaranth. Wil je je speltvlokken krokant of zacht? Het kan allemaal!

En dan komt misschien wel het leukste: de vruchten, noten en pitten en andere extra’s. Aardbeien, cranberry’s, bessen met een naam die ik nog nooit gehoord heb (aroniabessen), papaja, en nog veel meer. Ik zou zeggen, neem een kijkje. Het water loopt mij in ieder geval al in de mond. En dan zijn er ook nog espressochocs, chocoladepops, witte chocolade, om maar een voorbeeld te noemen.

Had ik trouwens al verteld dat alle ingrediënten ook nog eens biologisch zijn? Voor iedereen die van cereals houdt, is deze site dus geniaal. Maar…. er is natuurlijk een maar (zoals met zoveel zaken): die ‘standaard’ muesli van de Euroshopper is natuurlijk veel goedkoper. Dat is waar. Maar mocht jij het overdreven vinden om een muesli te kopen die iets prijziger is, dan kan je misschien overwegen om het jezelf kado te doen. Of je vriend of vriendin. Of het gewoon vragen aan iemand. Of een bon geven (of vragen aan iemand).

Voorgemixte muesli – ook glutenvrij

Het lijkt mij heel menselijk van je als je even denkt: “Woooh, welke ingrediënten moet ik kiezen?” Daarom zijn er ook verschillende soorten voorgemixte muesli. Voor de kerst is er zelfs een aparte kerstmuesli. Helaas kan ik zelf maar twee soorten voorgemixte muesli proberen vanwege mijn glutenintolerantie.

Glutenvrije muesli

Ja, en dan heb ik dus net een heel enthousiast verhaal lopen houden, terwijl ik zelf niet die heerlijke muesli kan mixen. Gelukkig zijn er ook twee soorten glutenvrije muesli, die ik vorige week mocht proberen. Zelf je muesli mixen is natuurlijk het allerleukst en de kans is klein dat je mix niet lekker is (volgens de muesli jongens “hebben [ze] nog niemand gevonden die zijn eigen gemixte muesli niet lekker vond.”), maar ik moet het dus doen met twee glutenvrije voorgemixte soorten: de choco- en de fruitvariant.

Wat vind ik er van?

Ik trek de verpakking van de fruitvariant open en een heerlijke geur komt me tegemoet. Maar als ik de muesli in een kommetje heb gedaan, melk heb toegevoegd en een hap neem, word ik eventjes minder blij.

Muesli hoort voor mij stevig te zijn. Het moet een flinke bite hebben. De glutenvrije muesli die ik dan ook elke ochtend eet is van Rosies en is gebaseerd op havervlokken en daardoor lekker stevig en vullend. Deze muesli is echter niet stevig. Ik moet even wennen. Dan realiseer ik me wat er aan de hand is: het is gewoon een soort rijkgevulde cornflakes.

Ik kijk op de verpakking en zie inderdaad dat de muesli niet gebaseerd is op havervlokken (zoals ik gewend ben), maar of cornflakes. Het liefst eet ik ‘s ochtends een stevige muesli, anders krijg ik na een uur weer trek, maar deze cornflakes is eigenlijk ook wel heel lekker. Lekkerder dan iedere andere glutenvrije cornflakes die ik tot nu toe heb gegeten. Vooral de stukjes cranberry’s, dadel, bosbessen, aardbeien en framboos vind ik heerlijk in de cornflakes. De rijstcrispies hadden er wat mij betreft niet in gehoeven.

De chocovariant

Over de choco muesli ben ik iets minder enthousiast. Ook deze variant vind ik geen muesli, maar eerder cornflakes, hoewel dat niet de reden is dat ik minder enthousiast ben. Er zitten hele grote stukken (vlokken) chocola in, die een dominante smaak hebben. Helaas moet ik deze eruit pielen, want ik vind ze echt niet lekker. Ik ben sowieso geen chocoladefanaat—ik vind het raar om ‘s ochtends bij je ontbijt al chocola te eten—en dus is het niet zo vreemd dat ik geen fan ben van deze muesli.

Overigens denk ik dat mensen die bijvoorbeeld wel al iets van chocola bij hun ontbijt eten, deze muesli erg lekker zullen vinden. En bovendien bestaat er, zover ik weet, nog helemaal geen glutenvrije chocolade cornflakes, dus dat is fijn voor de chocoladeliefhebber met een glutenintolerantie.

Eindoordeel

Voor iedereen die geen glutenintolerantie heeft, is het dus zeker leuk om eens te gaan mixen met de muesli-mixer op de site. Voor mensen die wel een glutenintolerantie hebben: gewoon proberen (zoals met alle glutenvrije producten), wellicht wordt deze glutenvrije cornflakes je nieuwe favoriet. Mijn favoriet blijft voorlopig de biologische havermuesli van Rosies. Maar misschien verander ik van mening als de muesli-jongens glutenvrije havervlokken in hun fruitvariant stoppen. 😉

Hoe zou jouw mix er uit zien? Deel het hieronder in een reactie!