Gisteren ging ik naar de try-out van de nieuwe show van Anne van Veen, “Tegengif.” Anne’s derde show is experimenteler en uitdagender dan haar vorige show, “Wilde Lucht,” en ik, in de veronderstelling dat het een zelfde soort voorstelling zou worden, werd positief verrast. Niet dat haar vorige show niet goed was, zeker niet, maar Anne is een nieuwe weg ingeslagen. Vriendin B., met wie ik naar de voorstelling was gegaan, merkte dan ook droogjes op na afloop: “Hier zal je niet met mijn ex-vriendjes heen kunnen.” Nu ken jij, lezer van mijn blog, de ex-vriendjes van vriendin B. waarschijnlijk niet. (Of je bent er misschien zelf één, maar jou bedoelde ze natuurlijk niet.) Wat ze wilde zeggen is dat de show van Anne niet voor mensen is die passief, zonder al te veel gebruik te maken van hun hersencapaciteit, gewoon willen gaan kijken en lachen. Anne’s show is namelijk intelligent, actueel, zowel grappig als serieus en zeer muzikaal. Ik was onder de indruk van de compositie van de liedjes en de verrassende melodielijnen.

Muziek heeft in Anne’s nieuwe show een groter aandeel gekregen. Begeleid door muzikanten Jasper Slijderink—die haar ook tijdens haar vorige show prachtig begeleidde, destijds op de vleugel—en Marnix Dorrestein—die met zijn band afgelopen zaterdag nog de Grote Prijs van Nederland won met zijn band Über-Ich—neemt Anne je mee op een muzikale reis.

Het is een reis tussen schijnbaar uitersten. Schijnbaar, want ze weet ze te verenigen. Serieus en grappig. Kwetsbaar en stoer. Experimenteel en catchy. Hollands en exotisch. Lust en verdriet. Verlangen en realiteit. Ze schuwt het niet om de vinger op zere plekken te leggen en je aan het denken te zetten. Ze laat je meevoeren tijdens een dramatisch liedje, maar wisselt dit ook weer af met de pop-achtige liedjes met een dikke knipoog die ik nog ken van haar vorige show.

Als je naar een show wil waarbij je niet hoeft na te denken, waar je alleen maar naar gepraat wil luisteren, of als je het liefst zo min mogelijk muziek wil horen, dan raad ik je iets anders aan. Maar als jij niet alleen maar hersenloos vermaak wil, maar een show die ook serieus durft te zijn, dan is “Tegengif” misschien wat voor jou!

Aanstaande zaterdag is Anne te zien in Theater Achterom in Hilversum. Kijk voor andere speeldata op haar site.

Foto bij het artikel © Julia de Boer www.juliadeboer.com