Deze keer de top 10 ergernissen als het gaat om het gebruik maken van elektrische apparaten. Herkenbaar?

1. Stekker in stopcontact vergeten te doen

Heb jij dat nou ook zo vaak? “Kookt dat water nou nog niet?!” (GRRR) Terwijl je geïrriteerd naar je waterkoker loopt om te controleren of je misschien niet hebt gemerkt dat hij al lang klaar was met koken, kom je er achter dat de stekker niet in het stopcontact zit. Dit geldt overigens ook voor strijkijzers, opladers, tosti-ijzers en broodroosters.

2. Reactietijd touchscreen TomTom trager dan die van jou

Je denkt dat de TomTom je aanraking nog niet heeft geregistreerd (je bent bij de ‘m’ van Amsterdam, de eerste pas), maar TomTom heeft wel al gemerkt dat jij de ‘m’ hebt ingedrukt en net als jij voor de tweede keer de ‘m’ indrukt, verschijnt er opeens ‘mm’. Je drukt op «, maar er gebeurt niets. Je drukt nog een keer, nog een keer en nu wordt opeens het hele woord gewist.

Uiteindelijk is het je gelukt de juiste stad te selecteren en je bent zelfs al zover dat je bijna de hele straat hebt: Ja! Daar staat hij al! Je tikt hem aan, verschijnt er ineens een andere straat (diegene die er onder stond). En natuurlijk is bij de eerste keer dat je weer op ‘terug’ drukt alles weg en moet je weer opnieuw beginnen. Weer ja.

3. Spellingcorrectie iPhone leidt een eigen leven

De automatische spellingcontrole van de iPhone die ervoor zorgt dat je woorden veranderen in iets wat jij helemaal niet wil.

 4. De computer: Moeder van alle ergernissen

Uiteraard, de computer! Wie heeft er geen problemen mee gehad? Denk aan: plotseling uitvallen, niet meer opstarten vanuit de slaapstand, automatisch dingen voor jou doen die jij helemaal niet wil (al denk ik dan meer aan MS Word: een opsomming doornummeren, de taal van je toetsenbord zomaar veranderen, ongewenst ruimte tussen alinea’s laten, de knipperende cursor die plots verdwijnt, waardoor jij de helft van een zin ineens ongemerkt op een andere plek zit te typen), de muis beweegt opeens niet meer, een pagina blijft maar naar beneden scrollen terwijl jij niets doet, je laptop is een kwartier bezig met opstarten zonder duidelijke redenen, of de ‘e’ verandert opeens in een € en niets kan dat meer terug veranderen, anders dan de computer opnieuw opstarten. Dus. En dat is pas het begin.

 5. Interactieve/Digitale TV die uitvalt tijdens belangrijke momenten

De tv die gaat storen of blijft hangen uitgerekend op dat moment dat je een belangrijke voetbalwedstrijd zit te kijken. (Jawel, het gebeurde tijdens het WK. Of was het EK?)

6. Dat gedeelte van de föhn dat je haar verschroeit

Ik leende eens de oude föhn van mijn moeder. Ik gooide mijn haar naar voren (want, zo komt er meer volume in – tenminste, dat zegt men), maar opeens rook ik een smerige, penetrante geur die nog een paar uur lang in mijn neus is blijven hangen. Ik stopte met föhnen en zag aan de achterkant van het jaren-80 bruine apparaat (waar de lucht wordt aangezogen) een paar plukken halfverschroeid haar kleven.

 7. Wel doen wat ik niet wil OF niet doen wat ik wel wil

Ja, dit is een uiterst gevoelig puntje. Ik wordt alweer kriegelig als ik er alleen al aan denk. Wij hebben een enorm geavanceerde wasmachine. Hij kan zelfs aangeven hoeveel wasgoed er in zit en op basis daarvan geeft hij een suggestie hoeveel wasmiddel je bij het wasgoed moet voegen. Ideaal toch?

Ja, dat dacht ik ook. Maar de machine in kwestie weigert gewoonweg te doen wat hij beloofd had. Ja, heel af en toe, wanneer dat ding propvol zit geeft hij aan dat de lading 25% is.

Soms duw ik hoopvol een beetje in de trommel, dan schiet de indicator tijdelijk naar 75 of 100%, om vervolgens weer naar 0% te gaan. Meneer Bosch, misschien had u erbij moeten zetten dat er weliswaar een indicator op zit, maar dat deze indicator niets zegt over de werkelijke belading.

OJA. Nu ik ineens een foto van ‘m maak doet ie het ineens wel.

8. De schizofrene stoomfunctie van het strijkijzer

Van het huishoudelijke wasapparaat, gaan we naar het apparaat waar men zich al bij voorbaat aan ergert, ookal werkt het: het strijkijzer. Strijken is al een van de meest vervelende klusjes op aarde, laat staan als hij dus onvoorspelbaar gedrag vertoont.

Kan iemand mij vertellen waarom hij altijd stoom gaat uitblazen als ik hem juist neerzet tussen het strijken door?! Apparaat, je moet juist stomen als ik je op het te strijken kledingstuk heen-en-weer beweeg!

 9. Vaatwasser bespaart zoveel water dat je alsnog je vaat zelf moet afwassen

De vaatwasser is zo zuinig dat je alles eerst goed moet afspoelen – zo goed dat het al bijna schoon is – anders ruikt al je servies straks naar tomatenpuree, knoflook, of iets anders dat je niet wil ruiken als je een glas water drinkt. Gatver.

Nee, deze is trouwens niet van Bosch.

10. De veronderstelling dat alle TV’s tegenwoordig minstens 50 inch zijn. Of HD.

De module van KPN – die we overigens ongevraagd toegestuurd kregen, maar waar we wel voor moeten betalen – veronderstelt waarschijnlijk dat we een hele grote moderne tv hebben, met heel veel pixels, want ik kan het menu nauwelijks lezen. Ook niet bij andere instellingen, andere kabels, ik heb het allemaal geprobeerd. Ook niet als ik mijn bril op zet (wat nog wel eens wil helpen). Alleen bij een afstand van minder dan zo’n 80 centimeter lukt het me om het menu te ontcijferen. Maar dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.