Eergisteren was het zeker, de langstudeerboete is van de baan! (Zie artikel NU bijvoorbeeld) Hoera! Niet dat ik vind dat studenten lekker traag nu hun studie moeten doen, maar omdat die boete gewoon niet goed is ingevoerd en de politiek veel te veel studenten over één kam scheerde. Onlangs hoorde ik trouwens dat Zijlstra – anderhalve maand geleden, naar aanleiding van een artikel van Sp!ts – iets zei in de trant van dat die ene student uit dat artikel (dat ben ik dus) waarschijnlijk te maken had gehad met één iemand bij DUO die verkeerde informatie had gegeven. Geen wonder dat het demissionair kabinet in de eerste instantie niets wilde veranderen aan die boete als ze serieus denken dat die student uit dat artikel (ja, ik dus) zich heeft laten informeren door slechts één bron en daar alles op gebaseerd heeft. (Wat leert die student eigenlijk op die opleiding? Vast niet dat je meerdere bronnen moet gebruiken…Bedankt voor het vertrouwen meneer Zijlstra) Maar goed, dat terzijde. De langstudeerboete is dus echt verleden tijd. Maar toen kwam het sociaal leenstelsel ter sprake…

Blij voor al die anderen

Een rare vertaling voor langstudeerboete
Gelukkig hoeft er nu ook niet meer gedacht te worden over een aanvaardbare vertaling…

Ik ben blij dat de langstudeerboete van tafel is! Voor T. die zich dit jaar niet heeft ingeschreven, vanwege die boete, en zich mogelijk nu alsnog kan inschrijven. Voor T. (een andere T.) die zich twee jaar geleden heeft uitgeschreven tijdens haar eerste jaar literatuurwetenschap, omdat ze niet zeker wist of ze de juiste studie had gekozen. Beter een half jaar dan al gestudeerd hebben, dan een jaar beredeneerde ze, niet wetend dat dat half jaar later als een heel jaar zou tellen. Voor L. die vanwege bijzondere omstandigheden een nieuwe prestatiebeurs had gekregen, maar toch ineens een veel te hoog collegegeld moest betalen en in een verwikkeling met DUO zat.

Ook ben ik blij voor iedereen die gewoon niets meer heeft kunnen veranderen aan het feit dat ze al uitliepen, maar niet konden anticiperen op de boete. Hoe kan iemand meer dan twee jaar geleden geweten hebben dat hij/zij beter kon wachten met het beginnen aan die studie, omdat hij niet zeker was dat dit de goede keus was. Hoe kan iemand met persoonlijke problemen (familieomstandigheden bijvoorbeeld) weten dat hij/zij dat allemaal maar meteen aan de decaan had moeten laten weten, zodat later gezegd kon worden dat er sprake was van familieomstandigheden?

Jaja… “sociaal leenstelsel” zeg je?

De vraag die nu rest is: hoe sociaal gaat dat leenstelsel worden? Want ik denk dat het helemáál geen sociaal leenstelsel wordt. Een sociaal leenstelsel is wat mij betreft een leenstelsel waarin je nooit meer terugbetaald dan je daadwerkelijk geleend hebt. Dus de rente aanpassen aan de inflatie. Maar, het schijnt allemaal niet zo makkelijk te zijn, want dat geld wat wij studenten lenen staat volgens mij niet zomaar op de bank, maar dat komt ook weer uit allerlei financiële producten die moeilijk zijn om voor mij als niet-econoom te begrijpen. (staatsobligaties? uhhhh?)

Een kijk in de Dikke van Dale voorspelt echter weinig goeds; het begrip “sociaal” kan je wel heel ruim nemen. Ik citeer:

Sociaal

so·ci·aal/soʃal/, /sosjal/

bijvoeglijk naamwoord; vergrotende trap: socialer; overtreffende trap: sociaalst(1805) ontleend aan Frans social

  1. tot aaneensluiting geneigd, in groepen, staten of volken levend
  2. (weinig gebruikt) van een maatschappij
  3. betrekking hebbend op de menselijke samenleving, de menselijke maatschappij en de verhoudingen, het gezamenlijk leven, de vormen en toestanden daarin
  4. betrekking hebbend op maatschappelijke collectieven
  5. betrekking hebbend op maatregelen en instellingen die een evenwichtige verdeling der welvaart beogen
  6. betrekking hebbend of gericht op de voorziening in maatschappelijke noden
  7. gevoel of begrip hebbend of tonend voor de belangen en noden van de medeleden van de maatschappij waarin men leeft

In principe is het leenstelsel nu al sociaal, omdat het een leenstelsel van een maatschappij is (immers: het is de lening van de staat, de staat dat zijn wij eigenlijk allemaal, dus die lening is een bij een collectief en volgens de Dikke van Dale is dat eigenlijk al een betekenis van sociaal). Ojee… Het kan dus alle kanten opgaan.

Tegen de tijd dat meer over deze “sociale” lening bekend over gaat worden, kom ik er zeker op terug. Ik mag dan wel niet bekend zijn met allerlei financiële termen, ik ben wel meer dan capabel genoeg om een paar rekensommetjes te maken. Vooral als het gaat om het controleren van de informatie die door de politiek gegeven wordt aan de soms nietsvermoedende student.

Ten slotte een tip: ik las vanochtend een leuke column van Floor Rusman in het NRC, getiteld “Het ligt allemaal aan die luie studenten”. Erg goed, maar ook erg waar wat ze schrijft.