Dat bericht waar je niet op hoopt als je meedoet met een wedstrijd: je zit niet bij de genomineerden, maar je wordt enorm bedankt voor je inzending, want zonder je inzending had de Schrijfwedstrijd (met hoofdletter S, jaja) niet in stand gehouden kunnen worden. Zucht.

Sportief omgaan met afwijzing

Ik ben voor het eerst niet teleurgesteld. Waarom niet? Omdat ik het belachelijk arrogante idee heb dat mijn verhaal gewoon niet begrepen is. Geïnspireerd door het laatste vak wat ik volgde, Antieke Mythen, heb ik namelijk voor de verhalenwedstrijd die het thema “Schaduw” moest hebben en uit maximaal 750 woorden moest bestaan, het onderliggende thema van de dionysische verleiding gekozen, die uiteindelijk tot de dood leidt als je je daar te veel in mee laat gaan.

Okee, iets weten en willen is nog altijd iets anders dan het kunnen, maar ik had het uitgeprobeerd op ouders J. & W. en broertje R., die allen regelmatig lezen, en die begrepen wel dat er nog een verborgen laag lag. Een droom? Een droom als in: je slaapt en je droomt over dingen die dus helemaal niet echt gebeuren? Welnee. Natuurlijk is het geen droom, dat zou wel heel makkelijk geweest zijn en belangrijker: totaal niet interessant. Ik kon het echter niet laten om een bijdehante, doch oprechte, e-mail terug te sturen:

Geachte H.,
Dank u voor uw bericht. Nu kan ik in ieder geval mijn verhaal op mijn website publiceren.
Ik had al het gevoel dat het misschien iets te ver zou gaan en te moeilijk zou zijn met het onderliggende thema van de Dionysische verleiding die de afschuwelijke werkelijkheid verbergt – zoals besproken in Nietzsches Die Geburt der Tragödie en verwijzend naar De Dood in Venetië van Mann en Eichendorffs Das Marmorbild -, door deze Dionysische waarheid als mooier te laten lijken dan de werkelijkheid, je ook beschermt tegen die gruwelijke realiteit, maar die bij nader inzien tot de dood leidt als je er te veel in mee gaat.
Hartelijk dank in ieder geval voor het lezen van mijn verhaal (ik heb het zelf met veel enthousiasme geschreven en moest zelf huilen toen ik de laatste regels schreef, zo erg ging ik mee in het innerlijk conflict van mijn personage) en wellicht tot volgend jaar.
Met vriendelijke groet,
A.

Hoe dan ook. Ik behoor dus niet tot de genomineerden, maar kan inmiddels met deze afwijzing veel beter mee omgaan. Eerder dit jaar, ergens in mei, kreeg ik namelijk te horen dat mijn essay het net niet gehaald had om bij de vijf genomineerden te horen van de essaywedstrijd Lof Der Letteren van Vooys en toen was ik er gewoon een paar dagen bijna ziek van. Mijn eerste neiging was het schrijven dan maar helemaal opgeven; blijkbaar ben ik gewoon niet goed genoeg. Ik had mijn best gedaan, maar ben gewoon niet goed genoeg. Klaar. Totdat ik op een geweldig artikel stuitte op internet, waarin stond: “nothing breeds success like failure”. Ja. Dat was het. Ik zou nog wel heel erg meer “failure” gaan meemaken, want dat hoort er nou eenmaal bij.

Passie

Als ik ergens van hou, dan is het wel schrijven. Okee, ook van lezen en muziek maken, maar ik moet me gewoon op de een of andere manier kunnen uitdrukken. Dus ik besloot weer op dat paard te klimmen, al was de val behoorlijk pijnlijk en moest ik er echt even van bijkomen. Vriendin V. probeerde me nog te troosten met dat ik zevende was geworden, maar ik ging natuurlijk voor die top vijf. Bijna zoals sporters, geen goud, of geen medaille, dan maakt het niet meer uit of je nou bijna hebt gewonnen of laatste was. Bijna durfde ik niet meer mee te doen met schrijf- of essaywedstrijden, maar hee, herinnerde ik mezelf: als ik er maar zelf plezier in heb en er tevreden over ben, toch?

En dat ben ik, lees mijn niet-genomineerde verhaal hier, want met de niet-nominatie van mijn verhaal ben ik geheel vrij hem te publiceren wanneer ik maar wil! Misschien niet goed genoeg voor die wedstrijd, maar ik vind hem in ieder geval wel goed genoeg voor mijn site.

Het is overigens bijna onmogelijk om een heel verhaal in 750 woorden te persen, maar het is gelukt. Ik moest dus zelfs huilen toen ik de laatste regels schreef. Het thema was dus schaduw en ik heb er dus geprobeerd een nog dieper liggend thema onder vast te plakken. En waar ik niet van hou, is de lezer van alles voor te kauwen en alleen maar vragen te beantwoorden. Je moet dus zelf ook nog een beetje je best doen. Veel plezier!